NA FACEBOOKU VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO: Zuckerberg najavio DRASTIČNE PROMJENE

Tech
NA FACEBOOKU VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO: Zuckerberg najavio DRASTIČNE PROMJENE
.

Osnivč Facebooka  Mark Zuckerberg najavio je velike promjene na ovoj društvenoj mreži.

Promjene će se desiti u algoritmu koji uređuje početnu stranu, to jest rubriku "Novosti" (News Feed) Facebooka pa će tako od sada prioritet biti na "smislenim društvenim interakcijama" nad "relevantnim sadržajem", čime će se osigurati da je vrijeme provedeno na Facebooku "dobro provedeno", piše Guardian. 

To znači da će Facebook davati manji značaj i doseg postovima, fotografijama i videoklipovima koje dijele mediji i poslovne organizacije - prema Zakerbergovim riječima, prioritet više neće biti na "javnom sadržaju", nego na sadržaju koji su proizveli naši prijatelji i članovi porodice.  

 - Ravnoteža na News Feedu se prebacila s najvažnije stvari koju Facebook može učiniti - a to je da nas međusobno povezuje. 

"Osjećamo odgovornost da naše usluge nisu samo zabavne za korištenje, nego da budu i na dobrobit ljudi"- napisao je Zakerberg u dužem Facebook postu.

Kako piše Guardian, čini se da su ove promjene zamišljene i kao odgovor na kritike koje je Facebook trpio tokom cijele prošle godine, a prema kojima je ova društvena mreža odgovorna za širenje dezinformacija, pomoću kojih se utjecalo i na izbore u SAD krajem 2016. godine, ali i za eksploatiranje ljudske psihologije sa svrhom stjecanja profita.

mark1

U početku su Zakerberg i njegov tim odbacivali optužbe, naročito za utjecaj propagande i lažnih vijesti u američkim izborima, ali su u jesen prošle godine promijenili ploču nakon što su priznali da su kompanije povezane s ruskim vlastima kupile reklame u vrijednosti od 100.000 dolara s ciljem promoviranja sadržaja koji je ojačavao podjele u političkim stajalištima među ljudima.

Kako kaže Zakerberg u svom postu, u zadnjih nekoliko godina su video i drugi javni sadržaji "eksplodirali" na Facebooku, do te mjere da mnogi misle kako zasjenjuje sadržaj i novosti o našim prijateljima i članovima porodice.

Ova promjena će najznačajniji učinak imati na medije koji proizvode vijesti, budući da su posljednjih godina mnogi od njih svoj sadržaj koji promoviraju na Facebooku prilagodili još uvijek važećem algoritmu News Feeda. 

Zakerberg je priznao da će ove promjene vjerovatno rezultirati u smanjenju vremena koji korisnici provode na Facebooku, što bi moglo imati i negativne posljedice za tvrtku, makar kratkoročno.

 - Ako učinimo ispravnu stvar, mislim da će to dugoročno biti dobro za našu zajednicu i naš posao - zaključio je Zuckerberg.

 

Ne propustite