Sigurno ne znate: TKO SU HISTORIJSKI LIKOVI NA KARTAMA i zašto KRALJ SRCE jedini NEMA BRKOVE

Zanimljivosti
Sigurno ne znate: TKO SU HISTORIJSKI LIKOVI NA KARTAMA i zašto KRALJ SRCE jedini NEMA BRKOVE
.

Nema osobe na svijetu koja bar jednom u životu nije igrala neku igru sa kartama. Špil od 52 karte dobro je poznat širom planete, a likovi kraljeva, dama i žandara danas su skoro pa univerzalni, a svakako prepoznatljivi svuda.

Ipak, šta ako bismo vam rekli da se iza njihovih lica ne kriju izmišljeni junaci nastali maštom nekih starih štampara, već prave historijske ličnosti?!

Kraljevi

kralj

Naročito su ličnosti kraljeva koji su se nalazili na kartama bile podložne promjenama.

Kralj herc

Karlo Veliki – franački kralj krunisan 800. godine, prvi car Franačkog carstva i prvi car u zapadnoj Evropi nakon propasti Zapadnog rimskog carstva.

ili

Šarl VII Pobjednik – francuski kralj iz dinastije Valoa koji je vladao sredinom 15. vijeka. Uspio je da oslobodi Francusku od Engleza tokom Stogodišnjeg rata i reformiše vojsku i državu.

ili

Šarl VI Ludi – Interesantno je i to da u većini špilova kralj srce jedini nema brkove. Razlog za to treba tražiti upravo u načinu proizvodnje ovih karata. Neki manje vješt proizvođač, kaže priča, loše je izradio drveni kalup i tako izmijenio prvobitni dizajn karte. Kralj srce je tako izgubio brkove, a i prvobitna sjekira mu je zamijenjena za mač. Neki su u ovome vidjeli namjeru da se ovaj kralj predstavi kao Šarl VI Ludi (nije imao brkove) i koji je bio mentalno obolio i za koga se pričalo da se ubio mačem. Zato se ova karta nekada zove i “kralj samoubica”.

Kralj pik

David – biblijski kralj Izraela i Judeje. Po predanju bio je naslednik prvog kralja Izraela Saula i onaj koji je ujedinio 12 izraelskih plemena.

Kralj karo

Gaj Julije Cezar – rimski vojskovođa, političar i pisac.

Kralj tref

Aleksandar Veliki – makedonski kralj i čuveni osvajač koji je stvorio carstvo koje se prostiralo od Grčke do Indije.

Kraljice/dame

krljica

Identitet kraljica na kartama još je teže utvrditi neko kraljeva jer one nisu bile tako poznate. Ovo je najrasprostranjenije tumačenje:

Kraljica herc

Judit – biblijska ličnost, lijepa udovica koja je iskoristila svoje ženske čari i lukavstvo da odsiječe glavu asirskom vojskovođi Holofernu.

ili

Izabel od Bavarske – žena Karla VI i majka Karla VII

Kraljica pik

Atina – grčka boginja mudrosti

ili

Jovanka Orleanka – heroina Francuske iz Stogodišnjeg rata, spaljena na lomači.

Kraljica karo

Rahila – biblijska proročica i prva žena proroka Jakova, jednog od tri velika jevrejska patrijarha, majka Josifa i Venijamina.

Kraljica tref

Argina – anagram riječi regina što na latinskom znači kraljica ili može označavati iskrivljen oblik imena Argeja kako se zvala mitološka princeza iz Arga.

ili

Agnes Sorel – prva zvanično priznata ljubavnica nekog francuskog kralja. Bila je omiljena konkubina kralja Karla VII.

ili

Junona – kraljicu bogova u rimskoj mitologiji, ekvivalent Here

Žandari

kkk

Imena žandara tj. vitezova ostala su konstantna i nikada se nisu mijenjala.

Žandar herc

La Ir – Etijen de Vinjoles, saborac Jovanke Orleanke, vitez i heroj Francuske

Žandar pik

Holgar Danski – ličnost iz danske epske poezije, vitez Karla Velikog koji je po legendi otet od strane vještice Morgan la Fej, sestre kralja Artura

Žandar karo

Hektor – trojanski junak, sin trojanskog kralja Prijama i Ahilov suparnik koga je ovaj ubio tokom Trojanskog rata

Žandar tref

Juda Makavejski – heroj jevrejske pobune protiv vladavine Seleukida u 1. vijek prije nove ere

ili

Lanselot – drugi vitez iz legende o Arturu, zaljubljen u kraljicu Ginevru

Nakon Francuske revolucije prekinuta je praksa štampanja imena na kartama, jer je bilo potrebno što prije raskinuti sa bilo kakvim monarhističkim obilježjima.

Riječ je dakle bila o privremenoj praksi i zato se može reći da današnje kraljevske figure na kartama (naročito kada znamo da se većina njih proizvodi u Kini) vjerovatno nemaju mnogo toga zajedničkog sa svojim prvobitnim uzorima. Priča je, ipak, ostala.

Ne propustite