Koliko je bogat Bakir Izetbegović

Bosna i Hercegovina
Koliko je bogat Bakir Izetbegović
.

Mediji u Bosni i Hercegovini uglavnom su u službi političkih stranaka koji u manjoj ili većoj mjeri kontroliraju njihove uređivanje. Ne treba biti posebno upućen, sve je jasno i zna se ko koga kontroliše. A oni koje ne kontroliše niko su rijetki ili ih nema nikako.

Zato se informacije o političarima posebno rijetko objavljuju ukoliko ih kompromituju. No postoje oni koji su neovisni pa imaju mogućnost objavljivanja (i sami smo takvi). U prvom redu mislimo tu na Centra za istraživačko novinarstvo koji je nedavno objavio informacije o imovini Sebije i Bakira Izetbegović. Znate li šta imaju? Imovina je procijenjena na nekoliko miliona maraka. Samo kuća iz naslovne fotografije vrijedi milione. A ostalo pročitajte u nastavku. Naravno, samo je dio prijavljen, ko zna gdje se još nalaze njegove nekretnine…

Prema podacima iz imovinskih kartona i zemljišnoknjižnih dokumenata, Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija, direktorica KCUS-a, suvlasnici su kuće i zemljišta u Sarajevu, procijenjenih na 185.000 KM. Supruga je i vlasnica apartmana na Bjelašnici koji je procijenio na 100.000 KM. Izetbegović nema automobil, a u imovinskom kartonu 2014. godine je napisao da supruga vozi putnički automobil vrijedan 50.000 KM. A neprijavljena imovina?

Zemljište u sarajevskom elitnom naselju Poljine plaćeno je četvrtinu miliona maraka. Kupili su ga član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakir Izetbegović, njegova supruga Sebija i direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Ševkija Okerić prije dvije godine. Riječ je o uređenom zemljištu od skoro pet duluma koje uključuje pristupni put, doznaje Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

seka-mecka

Izetbegović je u imovinskom kartonu koji je predao Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) napisao da on i supruga Sebija dijele vlasništvo nad kućom i zemljištem, ne navodeći gdje se te nekretnine nalaze. Također je za suprugu naveo da je vlasnica apartmana i automobila. Izetbegović je svu imovinu procijenio na 520.000 KM. Prema dokumentima, kuća i zemljište se nalaze na Poljinama. Zemljište od dulum i po je kupljeno 2003. godine za 75.000 KM, a kuća je izgrađena naknadno. Iste godine je Sebija Izetbegović kupila apartman i garažu na Bjelašnici za 100.000 KM.

Novinari su otkrili da Izetbegovići pored ovoga imaju još zemljišta na Poljinama u suvlasništvu sa Okerićem. Neprijavljeni plac su kupili u septembru 2012. godine za 243.250 KM, a nakon toga je Izetbegović sa Okerićem kupio i pristupni put za cijenu od 7.922 KM. Prema zemljišnoknjižnim dokumentima, Okeriću pripada pola od skoro pet duluma zemljišta, a bračnom paru Izetbegović druga polovina.

Dok narod uglavnom gladuje i jedva sastavlja kraj s krajem, vođe uživaju u luksuzu. Ali što je previše, previše je. Ne znamo samo dokle…

Treba naglasiti da se u javnosti često puta vrtila pogrešna fotografija Bakirove kuće, a da novih i boljih nema. Mediji su ranije objavili da je fotografija koju vam donosimo u nastavku zapravo fotografija kuće porodice Izetbegović, ali to ipak nije tačno. Jedina postojeća fotografija je na naslovnici teksta.

poljine-izetbegovic

Ne propustite