SUSRET KOLINDA - ERDOGAN/ POLITIČKI ANALITIČAR ALMIR TERZIĆ ZA NOVI.BA: Bilo bi lijepo da se u Hrvatskoj vlasti preispitaju o svojim potezima i da rješavaju goruće probleme u svojoj zemlji

Bosna i Hercegovina
SUSRET KOLINDA - ERDOGAN/ POLITIČKI ANALITIČAR ALMIR TERZIĆ ZA NOVI.BA: Bilo bi lijepo da se u Hrvatskoj vlasti preispitaju o svojim potezima i da rješavaju goruće probleme u svojoj zemlji
.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović u utorak je boravila u jednodnevnoj radnoj posjeti Ankari, gdje ju je u predsjedničkoj palači primio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Razgovarali su o odnosima s Evropskom unijom, upravljanju migracijama, a glavna tema susreta bila je stanje u Bosni i Hercegovini, posebno izmjena Izbornog zakona.

Iako su Kolinda i Erdogan ovaj susret okarakterisali kao izrazito pozitivan i sadržajan, u Bosni i Hercegovini izazvao je lavinu komentara. 

Politički analitičar Almir Terzić u razgovoru za naš portal kazao je kako se nada će predsjednica Republike Hrvatske konačno shvatiti da rješenja za izmjene i dopune Izbornog Zakona BiH treba pronaći u Bosni i Hercegovini uz dogovor predstavnika tri konstitutivna naroda.

"Izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH je lako rješiv i to primjenom odredbi Ustava FBiH. Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a što ne tretira odluka Ustavnog suda BiH nego presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga lijepo bi bilo da Grabar-Kitarović između ostalih, i predstavnike hrvatskog naroda u BiH upozori kako je neprimjereno i nedopustivo da se ta presuda nije provela više od osam godina. Jednako tako bilo bi lijepo da hrvatska predsjednica ukaže i na nedopustivo i neodrživo stanje u Mostaru, gradu koji je više od pet godina bez legitimne i legalne vlasti. Istovremeno, kada traga za rješenjima u BiH, Grabar-Kitarović bi trebala da svima u EU, ali i drugdje kaže kako Hrvatska, vjerovatno jedina na svijetu, ima sistem po kojem u njenom najvišem zakonodavnom tijelu, Saboru, sjede predstavnici izabrani na teritoriji druge države, BiH." - kazao je Terzić, te dodaje: 

"Istovremeno, kada traga za rješenjima u BiH, Grabar-Kitarović bi trebala da svima u EU, ali i drugdje kaže kako Hrvatska, vjerovatno jedina na svijetu, ima sistem po kojem u njenom najvišem zakonodavnom tijelu, Saboru, sjede predstavnici izabrani na teritoriji druge države, BiH.  I tako dok Hrvati u BiH imaju pravo da biraju i budu birani u institucije na svim razinama BiH, ali i u Hrvatskoj, građanima BiH, zguranim u red Ostalih, pa i nacionalnih manjina osporava se pravo da se čak imaju i mogućnost kandidovati na razini institucija BiH. O tome da mogu biti izabrani nema niti govora". 

kolinda-erdogan-3

Terzić je mišljenja da hrvatsku predsjednicu više brine stanje u BiH nego afera Agrokor zbog koje je ugašeno na desetine radnih mjesta u okviru tog koncerna, kao i da zbog sumnjivog poslovanja prijeti pljenidba velikog dijela imovine od ruskih banaka u Hrvatskoj. 

"Takvo poslovanje hrvatskih tajkuna, dovelo je već do propasti i preduzeća u BiH koji su poslovali u okviru tog koncerna, a u nekim firmama brojna radna mjesta dovedena su također, u pitanje, kao i opstanak dobavljača koji su oštećeni za desetine miliona eura. Osim toga hrvatsku predsjednicu trebalo bi da brine i stanje u Slavoniji, koja sve više ostaje prazna, jer ljudi, Hrvati, odlaze iz Hrvatske." - kazao nam je Terzić.  

Na kraju Terzić dodaje kako Hrvatskoj u posljednje vrijeme nisu u fokusu dobrosusjedski odnosi. 

"Hrvatska se u posljednje vrijeme ne ponaša kao dobar susjed, ne samo BiH, već i Sloveniji, odbijajući da prizna čak i arbitražnu odluku Međunarodnog suda pravde, ali ni Srbiji sa kojom su odnosi i dalje veoma hladni, pa čak ni Crnoj Gori. Bilo bi stoga lijepo da se u Hrvatskoj vlasti preispitaju o svojim potezima koje vuku, kao i da rješavaju goruće probleme u svojoj zemlji. Eto, mi im u tome pružamo podršku." - zaključio je Almir Terzić. 

 

 

Ne propustite