Austrijski političar kritiziran zbog prisustva na proslavi 'Dana RS'

Aktuelno
Austrijski političar kritiziran zbog prisustva na proslavi 'Dana RS'
.

Visoki predstavnik Valentin Inzko je zatražio od Austrije da poštuje suvernitet BiH.

Prisustvo šefa poslaničkog kluba vladajuće Slobodarske partije Austrije (FPO) Johanna Gudenusa na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske, našlo se na meti kritike visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, kao i predstavnika austrijskih političkih partija.

Inzko je, u izjavi agenciji APA, zatražio od Austrije da poštuje suvernitet BiH.

"Austrija se pokazala kao pravi prijatelj ove zemlje i i dalje podržavamo BiH", podvukao je on, ističući da je važno da se izrazi podrška suverenitetu BiH.

Inzko je podsjetio da je BiH, maja 1992. godine, na inicijativu tadašnjeg ambasadora pri UN-u i predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti te svjetske organizacije Petera Hohenfellnera primljena u UN.

Neprihvatljivo je, prema njegovim riječima, da su govornici na proslavi u Banjoj Luci govorili o bh. entitetu RS kao o "državi".

"Jedina država na ovoj teritoriji je BiH", naglasio je Inzko.

Kritike opozicije
On je istakao da je stvar svakog političara da sam procijeni gdje putuje i sa kim se sastaje, odnosno čiji orden prima.

Podsjetio je da je na proslavi u Banjoj Luci bio i, kako je kazao, "predsjednik" Južne Osetije, što najbolje ilustruje događaj.

Inzko je ukazao da je bosanski Ustavni sud već tri puta proglasio neustavnim 9. januar kao praznik tog bh. entiteta.

"Nema niko ništa protiv da RS ima sopstveni praznik, ali očekujemo da on bude u saglasnosti sa pravnim okvirima, uključujući odgovarajuće odluke Ustavnog suda BiH", poručio je austrijski diplomata.

U Austriji je opozicija oštro kritizirala boravak Gudenusa na proslavi Dana RS-a.

"Ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl ne želi da komentira ovu posjetu", prenio je glasnogovornik austrijske Vlade Peter Launsky-Tieffenthal, dodajući da Gudenus tamo nije boravio kao predstavnik austrijske vlade.

On je naglasio se Austrija ne miješa u unutrašnje stvari BiH i da ne podržava nikakve separatističke ambicije, kao i da je zvanični Beč privržen teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

Oštra kritika uslijedila je iz redova stranaka Liste Pilz i Neos, koji su ocijenili da se radi o "skandalu".

"Posjeta šefa poslaničkog kluba FPO je jasan politički signal i izražena podrška separatističkim pokretima RS", naglasila je glasanogovornica za vanjskopolitička pitanja Liste Pilz Alma Zadić.

'Noćni vuk'
Ona je ocijenila da Austrija vanjskopolitički time postaje nevjerodostojna.

"FPO time radi protiv zajedničkog programa Vlade u kojem se vlada jasno izjasnila za davanje doprinosa stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Godine diplomatskih napora ranijih vlada i bivšef šefa diplomatije, kao i aktuelnog kancelara Sebastiana Kurza uništavaju se potrebom za dokazivanje vicekancelara Heinza-Christiana Strachea i Gudenusa", navela je Zadić.

Neos je uputilo pitanje Stracheu: "Gospodine vicekancelar jeste li Vi sada ''noćni vuk''?".

Stranka je time aludirala na njegovo članstvo u ruskom bajkerskom klubu "Noćni Vukovi", čiji članovi su, kao i Strache dobili orden RS-a.

Ujedno Neos kritizira to što je orden dodijelio predsjednik RS-a Milora Dodik, za kojeg stranka tvrdi da negira genocid u Srebrenici.

Neos je najavio da će uputiti poslanički upit po kojim kriterijima Strache ubuduće namjerava da prihvata takva priznanja.

Gudenus je inače lični prijatelj Milorada Dodika. Dodik je prisustvovao njegovom vjenčanju u Banjoj Luci, a Gudenusova supruga je porijeklom iz tog bh. grada.

Izvor: Agencije

Ne propustite