AKO IH PRIMIJETITE ODMAH SE JAVITE LIJEČNIKU: Većina oboljelih ne zna da imaju hepatitis, a OVO su simptomi!

Zdrav život
AKO IH PRIMIJETITE ODMAH SE JAVITE LIJEČNIKU: Većina oboljelih ne zna da imaju hepatitis, a OVO su simptomi!
.

Skoro svi bolesnici osjete određeni umor i često imaju blago povišenu temperaturu. Probavne smetnje su vrlo česte, a u nekih se, nakon oko dva tjedna, pojavi tamna mokraća i žutilo kože i sluznica.

Hepatitis je virusna upala jetre koja dovodi do oštećenja ili uništenja njezinih stanica.

Hepatitis A, prije nazivan zarazni hepatitis, uvijek je akutan i ne postaje kroničan. Voda i hrana zagađene fekalijama glavni su izvori infekcije, a zaražene osobe ga mogu prenijeti na druge ako ne provode stroge higijenske mjere. 

Simptomi hepatitisa A su obično blagi. Oni se obično pojavljuju dva do šest tjedana nakon izlaganja virusu, kod odraslih se javlja povišena temperatura, žutica i svrbež koji mogu trajati od jednog do nekoliko mjeseci.

 Virus hepatitisa B nalazi se u spermi, krvi i slini i najčešće se prenosi transfuzijama krvi, zaraženim iglama i spolnim kontaktom. Trudnice s hepatitisom B mogu prenijeti virus na dijete. Virus može ući kroz posjekotine, ogrebotine i druge ozljede kože. 

Simptomi hepatitisa B se pojavljuju nakon 50 do 150 dana od početne infekcije. Mnogi bolesnici ne osjećaju simptome, ili su simptomi blagi i slični gripi. Oko 10% do 20% bolesnika ima povišenu temperaturu i osip, bolove u zglobovima, a česta je i mučnina, piše vecernji.ba.

Virus hepatitisa C se također može prenijeti transfuzijama krvi, zaraženim iglama, a i spolnim putem. Ako se uopće pojave, simptomi se razvijaju oko mjesec ili dva nakon što je osoba zaražena hepatitisom C te su blaži nego kod hepatitisa B.

Oko 75% bolesnika ne pokazuje znakove žutice, a većina ne osjeća nikakve simptome. Stoga je vrlo bitno raditi pretrage ako sumnjate u mogućnost oboljenja kako biste na vrijeme utvrdili postojanje bolesti. 

Obratite se liječniku kad se pojave prvi simptomi koji bi mogli upućivati na hepatitis, a obavezno, ako se pojavi žutica (žuta boje kože i bjeloočnica), tamna mokraća ili svijetla stolica.
 

Ne propustite