PRVA POMOĆ: Šta raditi kad strano tijelo dospije u nos, oko, uho, probavni trakt ili kožu djeteta

Mame i bebe
PRVA POMOĆ: Šta raditi kad strano tijelo dospije u nos, oko, uho, probavni trakt ili kožu djeteta
.

Česte su situacije da dijete ugura strani predmet u nosić, uho ili da proguta. U nekim situacijama možete pomoći ali postoje situacije kada je najbolje dijete odmah odvesti ljekaru.

Glatko (dugme, zrno, kliker) – Dijete odmah voditi kod ljekara.

PAŽNjA: Nikada ne smijete sami pokušavati izvaditi strano tijelo iz nosa jer ono može da sklizne u dušnik i tako dovesti do gušenja. Dijete neka diše na usta.

 

Papirić - Možete ga odstraniti pincetom, ako nije otišao preduboko.

PAŽNjA: Kada dijete ima iscedak iz nosa neprijatnog mirisa iz samo jedne nozdrve postoji mogućnost da je dete već stavilo u nos neko strano tijelo. Posjetite ljekara.

 
Strano tijelo u oku

Pomjerajuće na beonjači-ako dijete plače, samo će ga izbaciti, u suprotnom palcem i kažiprstom razmaknite kapke i pokupite ga maramicom. Ako je strano tijelo ispod gornjeg kapka, povucite ga preko donjeg kapka i ono će ostati na trepavicama.

 

Zabodeno ili prilepljeno na oko- oko pokrijte gazom i odvedite dijete kod ljekara.

 
Strano tijelo u ušima

Mali predmeti (kuglica,zrno…) - dijete odvedite kod ljekara koji će posebnim instrumentom izvaditi strano tijelo.

PAŽNjA: Nikada ga ne vadite sami, jer možete djetetu probiti bubnu opnu.

Bube,mušice i sl. - U uvo sipajte toplu vodu i sačekajte da bubica ispliva. U slučaju da ispiranje nije uspešno, potražite pomoć ljekara.

PAŽNjA: Ni sa čime ne ulazite u uho

 
Strano tijelo u probavnom traktu

Glatko (dugme,kovanica,koštica) - strano tijelo će se izlučiti samo, stolicom. Kontrolisati stolicu sve dok u njoj ne nađete strano tijelo.

Šiljato, oštro ili veliko(igle,ekseri…) - Dijete što prije odvedite kod ljekara.

 
Strano tijelo u koži

Drvce, trska…plitko u tkivu - Nežno očistiti ranu toplom vodom i sapunom. Pincetu sterilisati (držati kratko iznad plamena). Pincetom izvadite strano tijelo. Stisnite ranu da izađe malo krvi. Očistite taj dio i zalijepite hanzaplast.

 

PAŽNjA: Ako dete još nije bilo vakcinisano protiv tetanusa, odvedite ga ljekaru ako se strano tijelo slomi u tkivu - ne pokušvajte ga izvaditi sami oštrim predmetom. Nikada sami ne vadite strana tijela koja su duboko u koži.

Izvor: http://www.mojpedijatar.co.rs/

 

Ne propustite