VELIKA GREŠKA FACEBOOKA, UGROŽENA PRIVATNOST MILIONA LJUDI: Jeste li i vi ovaj podatak objavili na svom profilu?

Tech
VELIKA GREŠKA FACEBOOKA, UGROŽENA PRIVATNOST MILIONA LJUDI: Jeste li i vi ovaj podatak objavili na svom profilu?
.

Facebook je godinama od svojih korisnika tražio broj mobitela kako bi mogli primati poruke, ali i u slučaju da zaborave šifru, kako bi mogli pristupiti svom profilu.

Iako je to do sada funkcionisalo bez problema, otkriveno je da pogreška u jednom alatu za oglašavanje može otkriti broj mobilnog telefona korisnika koji su posjetili određene stranice.

123rf-facebook-a-asa

Međunarodni tim stručnjaka iz Amerike, Francuske i Njemačke otkrio je taj problem još prošle godine u svibnju, a sedam mjeseci kasnije Facebook je priznao pogrešku i platio im 5000 dolara za to iz svog programa za otkrivanje pogrešaka u sistemu, piše "Index.hr".

Činjenica da su oglašivači mogli doći do brojeva korisnika Facebooka je, osim što je sigurnosno pitanje, ujedno i izravno kršenje Facebookove politike o korištenju podataka njegovih korisnika.

facebook-android-tips-and-tricks

Iz Facebooka tvrde kako niko nije iskoristio ovu pogrešku, ali je sumnjivo zašto su tako dugo krili priznanje da greška postoji. 

Tokom prošle godine Facebook je isplatio gotovo milion dolara nagrada za otkrivanje sigurnosnih propusta, što jasno ilustrira koliko pogrešaka i sigurnosnih propusta u toj mreži ima.

Stručnjaci za online sigurnost uvjereni su da ima još pogrešaka i propusta, posebno u programu namijenjenom oglašivačima te da je neki veći propust koji bi mogao ugroziti podatke i identitete milijuna korisnika tek pitanje vremena.

Ostaje samo nada da će Facebook ukloniti te greške, prije nego što ih pronađu hakeri.

Ne propustite