Sve veća posjeta: Tunel spasa u protekloj godini bilježi oko 130.000 posjeta

Zanimljivosti
Sve veća posjeta: Tunel spasa u protekloj godini bilježi oko 130.000 posjeta
.

Spomenički kompleks Tunel D-B u 2017. godini zabilježio je povećan broj posjeta u odnosu na prethodne godine, potvrdila je muzejska pedagogica Belma Ćuzović.

"Tokom godine nam dolaze turisti iz cijelog svijeta, ali svakako smo najposjećeniji u ljetnoj sezoni. Naši posjetitelji najčešće dolaze iz Turske, Kine i arapskih zemalja, a što se tiče posjetitelja iz regije to su uglavnom Hrvati i Slovenci. Bilježimo i povećan interes domaćih posjetitelja iz svih dijelova BiH“, kazala je Ćuzović te dodala da je u prethodnoj godini zabilježeno oko 130.000 posjeta Spomeničkom kompleksu Tunel D-B (prenosi Radio Sarajevo).

Građani mogu pogledati kratki film o opsadi Sarajeva te snimke kopanja Objekta D-B, zatim izložbeni prostor s eksponatima, galerijski dio kao i  dio koji ih najviše zanima a to je svakako prolazak kroz početnih 25 metara autentičnog tunela.


"Posjetiteljima na usluzi stoje naši stručni vodiči, a mogu se odlučiti i za  korištenje usluge našeg besplatnog audio vodiča na šest jezika (bosanski jezik, engleski jezik, turski jezik, arapski jezik,  španski i talijanski jezik).  U želji da sadržaje našeg Kompleksa učinimo dostupnim svima imamo i vodič na Brajevom pismu za slijepa i slabovidna lica, te uslugu video vodiča na znakovnom jeziku za gluhe i nagluhe osobe.  Pored sadržaja stalne postavke često budu upriličene i izložbe privremenog karaktera“, istaknula je naša sagovornica.

S obzirom na to da Spomenički kompleks pripada Fondu memorijala Kantona Sarajevo, Fond provodi aktivnost projekta "Devet heroja odbrambeno oslobodilačkog rata".

Kako je kazala Ćuzović, projekt je trenutno u fazi naučno-istraživačkog rada kroz koji se ujedno prikuplja materijal i građa za uspostavljanje Muzeja devet heroja čije je otvaranje planirano u ovoj godini.

Inače, u zimskom periodu od 1. novembra do 1. aprila radno vrijeme Kompleksa je od 9 do 16 sati s napomenom da je posljednji ulaz u 15.30 sati.  Prema važećem cjenovniku cijena karte iznosi 10 KM za odrasle i 5 KM za studente i učenike, dok je djeci ispod 7 godina starosti ulaz besplatan.

 

Ne propustite