Uočite ih dok nije kasno: 6 SIMPTOMA RAKA DEBELOG CRIJEVA koje nikad NE BISTE SMJELI IGNORIRATI!

Porodica i zdravlje
Uočite ih dok nije kasno: 6 SIMPTOMA RAKA DEBELOG CRIJEVA koje nikad NE BISTE SMJELI IGNORIRATI!
.

Kada je uhvaćen rano, šanse za preživljavanje raka debelog crijeva su prilično dobre - oko 90 posto ljudi s lokaliziranim rakom (što znači da se nije proširio) preživjet će najmanje pet godina.

Evo sedam simptoma koje treba imati na umu:

Noćno znojenje

Plahte natopljene znojem kao kad imate gripu, također može biti simptom raka - ne samo debelog crijeva, nego i leukemije i limfoma, kao i drugih vrsta rakove. To se vidi u oko 10 do 25 posto pacijenata s metastaziranom bolešću, a može se povezati s malim perforacijama u tumoru ili s razvojem apscesa jetre.

Rijetka ili 'tanja' stolica

Promjena oblika mogla bi biti znak problema u vašem debelom crijevu. Ako primijetite 'stanjivanje', to može biti uzrokovano polipom ili tumorom koji blokira dio debelog crijeva. Promjene u boji trebale bi također upaliti alarm, pogotovo ako vam je stolica izgleda tamnija.

Zatvor

Iako je 'tanka' stolica najčešći simptom promjena u crijevima kod pacijenata s karcinomom debelog crijeva, također se može pojaviti i zatvor. Do zatvora većinom dolazi zbog nedostatka tekućine ili vlakana u prehrani, a može biti i nuspojava nekih lijekova. Zatvor može uzrokovati da se osjećate napuhnuti ili općenito loše.

Umor

Hronični gubitak krvi može uzrokovati nedostatak željeza i anemiju. Kao rezultat toga, cijelo vrijeme možete osjećati umor, a to se može pogoršati i ako imate slabiji apetit. Kad je umor uporan i neobjašnjiv, treba ga istražiti.

Krv u stolici

Ovo je najčešći simptom, i onaj koji bi trebao najviše privući vašu pažnju. U slučaju raka debelog crijeva, do krvi može doći zbog toga što prolaz stolice podere tumor, uzrokujući da krvari. Ako je tumor u gornjem dijelu debelog crijeva, krv će vjerojatno biti u stolici.

Bol u trbuhu

Polipi i tumori utječu na vašu probavu - stvarajući više upala u debelom crijevu - tako da možete primijetiti promjene poput bržeg osjećaja 'punoće' ili da se vaša crijeva nisu u potpunosti ispraznila, nakon što ste obavili nuždu.

Ne propustite