CIJELA KUĆA ĆE VAM MIRISATI, A NEĆETE POTROŠITI NI FENINGA: Potrebna vam je samo jedna štipaljka!

Sve za dom
CIJELA KUĆA ĆE VAM MIRISATI, A NEĆETE POTROŠITI NI FENINGA: Potrebna vam je samo jedna štipaljka!
.

Poznato je kako svi želimo da naš dom lijepo miriše, a mnogi da bi to postigli kupuju razne skupocjene osvježivače zraka.

Međutim, ti osvježivači u sebi sadrže dosta hemikalija koji su štetni po zdravlje. 

Zbog toga je bolje da na prirodan način osvježite dom.

Savjetuje se da koristite eterična ulja koja će vašem domu dati lijep miris, a neće štetiti zdravlju. 

Pokušajte ovaj trik: uzmite drvenu štipljku, po njoj našpricajte malo eteričnog ulja i stavite na ventilacioni otvor, ali budite pažljivi.

Kako biste bolje shvatili šta treba da uradite, pogledajte ovaj video sa detaljima:

Ukoliko želite da i vaši ručnici uvijek budu mirisni, savjetujemo vam da pokušate neke od sljedećih triova:

Ocat. 

Prije pranja ulijte jednu do dvije šalice bijeli ocat u bubanj perilice za rublje, a njime možete zamijeniti i uobičajeni omekšivač za rublje. Kada je u pitanju čišćenje i osvježavanje, ocat je jedan od najboljih prirodnih izbora. Naime, osim što će omekšati ručnike i ukloniti neugodan miris, jeftino je i pripada ekoproizvodima.

Soda bikarbona. 

Prilikom pranja ručnika u perilici za rublje dodajte pola šalice ovog moćnog praška i to ravno u bubanj. Bez brige, soda bikarbona neće oštetiti ručnike. Mali dio posipajte i preko gume na vratima mašine. Nakon toga, ručnike posipajte sodom ostavite najmanje pola sata ili čak preko noći u perilici i tek ih sutradan, bez skidanja sode, operite u mašini.

Čista mašina za veš.

Ako mašina ima neugodan miris ili je prljava, ne možete očekivati niti da će ručnici poslije pranja biti svježi i mirišljavi. Veliki broj mašina vrlo je osjetljiv na tzv. smrdljivi sindrom, stoga ih je potrebno redovito čistiti, a stručnjaci preporučuju dubinsko čišćenje barem jednom mjesečno. Najlakši način da očistite mašinu je da ulite šalicu octa u dozer za pranje i bubanj, te upalite program pranja na najvišoj temperaturi. Također, nakon svakog pranja ostavite pritvorena vrata perilice kako biste spriječili nastanak neugodnog mirisa i pljesni.

peskiri

Temeljno sušenje.

Ukoliko sušite ručnike u sušilici, prije nego što ih složite u ormar dva puta provjerite jesu li stvarno suhi. Naime, ručnike se nakon sušenja mogu činiti topli, ali to ne znači i da su suhi. Ručnike nikada ne bi trebalo slagati ako su vlažni, jer upravo to će potaknuti nastanak buđi i bakterija koje uzrokuju neugodan miris. Zbog toga niti prljave niti vlažne ručnike nikada ne bi trebalo ostavljati u košari za prljavo rublje – ako ih ne možete odmah oprati, objesite ih da se osuše i tek nakon toga stavite u košaru. Isto tako, nakon tuširanja raširite ručnike da se osuše, jer ako ih ostavite da mokri vise na kukici na vratima, vrlo lako bi mogli poprimiti neugodan miris.

Svježi zrak.

Sušenjem rublja na svježem zraku ne samo da ćete uštedjeti na računu za struju, već ćete i produžiti životni vijek svom rublju. Naime, koliko god sušilice bile praktične, one u određenoj meri oštećuju odjeću. Osim toga, sunce i vjetar uništit će bakterije i prožeti ručnike svježim mirisom, piše tportal.

Ne propustite