NOVA PRAVILA ZA VOZAČE: Ako vaš auto pripada ovoj grupaciji, morat ćete DVA PUTA GODIŠNJE DA GA REGISTRUJETE!

Kiosk
NOVA PRAVILA ZA VOZAČE: Ako vaš auto pripada ovoj grupaciji, morat ćete DVA PUTA GODIŠNJE DA GA REGISTRUJETE!
.

Novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja koji će stupiti na snagu 2018. godine, donosi brojne novine, a neke od njih se odnose na registraciju vozila, jer će tom prilikom biti fotografisana. Prijedlog je da prevozna sredstva koja su starija od 15 godina idu dva puta godišnje na tehnički pregled. Novine se odnose i na auto škole.

Od početka godine za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika u Srbiji stradalo je u saobraćaju deset ljudi. Polovina stradalih su pešaci, a skoro svi udesi desili su se noću, u uslovima smanjene vidljivosti. Iz policije kažu da je prošle godine u saobraćaju stradalo 578 ljudi ili pet odsto manje nego u 2016.

- Najviše problema imaće oni vozači koji voze i piju, naročito oni koji imaju preko dva promila alkohola u krvi, tu su kazne povećane i drastične - kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbjednost saobraćaja.

vehicle-inspection-610x408

Pred kraj godine štrajk instruktora u auto-školama inicirao je uvođenje promjena u njihovom licenciranju. Instruktora je sve manje, jer su, kažu, malo plaćeni.

- Mi već godinu dana imamo otvoren konkurs za prijem instruktora, dođu, ostanu mjesec-dva i napuste posao. Instruktore za C, D i E kategoriju ne možete naći - kaže Marko Manojlović iz jedne auto-škole.

Nažalost, i u drumskom saobraćaju je sve manje vozača. Mnogi odlaze u inostranstvo, a novih školovanih kadrova nema.

Dušan Nikolić iz Privredne komore Srbije navodi da je godišnje neophodno obučiti 2.000 vozača da bi se zadovoljili međunarodni i domaći prevoznici.

U 2018. čeka nas pojačan video-nadzor na auto-putevima i raskrsnicama, što će pomoći u dokumentovanju saobraćajnih prekršaja. U MUP-u kažu da u Beogradu zasad rade samo stare kamere, njih 14.

(Novi.ba/Telegraf.rs)

Ne propustite