Naučnici u strahu: Nešto se čudno događa s morem!

Zanimljivosti
Naučnici u strahu: Nešto se čudno događa s morem!
.

Zahvaljujući klimatskim promjenama i ubrzanom otapanju leda razina oceana raste, a morsko se dno deformira.

Delft sveučilište u Nizozemskoj objavilo je istraživanje u kojem tvrde da je morsko dno toliko deformirano da su sva mjerenja rasta razine mora u protekla dva desetljeća zapravo potpuno - pogrešna.

Sateliti su ti koji prate rast mora, no nisu u mogućnosti registrirati promjene na morskom dnu.

Kada se u obzir uzme nezamislivo velika količina i volumen vode, izračunato je kako su sateliti 'promašili' čak dodatnih osam posto porasta razine mora. Ova golema redistribucija mase nije jedini faktor koji utječe na preoblikovanje oceanskog dna.

U obzir treba uzeti, uz otapanje ledenjaka, i toplinsko istezanje vode kao i postotak soli u vodi. 

Balans nije na isti način poremećen svugdje na planeti. Dok se led topi jedan dio kore, posebno na sjevernoj hemisferi, 'izvija' se prema van, dok na južnoj hemisferi 'propada'. 

Veliki dio redistribucije mase na površini uzrokovan je otapanjem Grenlanda i glečerskih regija koje okružuju Arktički ocean.

Kada se sve uzme u obzir čini se kako razina mora godišnje poraste dodatnih 0.1 milimetar koji prethodno nije bio uračunat u projekcije.  Potiskivanje prema dolje  dna svakog oceana nije zanemariva stvar, a čini se da će se s vremenom i pogoršati.

Izračunati promjene također nije jednostavno, a tim koji je radio na istraživanju na više je načina računao koliko leda sa kopna i vode 'ulazi' u oceane. Za to su koristili niz kompjuterskih modela virtualnih oceana.

- Kako bi točno izračunali rast mora, u obzir moramo uzeti i deformaciju oceanskog dna - napisali su u radu. Redistribucija vode djeluje i na zemljinu rotaciju, zbog čeha se sjeverni pol polako 'približava' Velikoj Britaniji.

 

Ne propustite