Da li vaši NOKTI uvijek PUCAJU ili se listaju? Evo šta vaše tijelo pokušava da vam kaže!

Praktična žena
Da li vaši NOKTI uvijek PUCAJU ili se listaju? Evo šta vaše tijelo pokušava da vam kaže!
.

Ovo je znak nedostatka mangana. Slabost, mučnina, povraćanje, i vrtoglavica su simptomi nedostatka mangana, kao i gubitak sluha i slaba kosa i nokti.

Da bi se izbjegla opasnost od nedostatka mangana, jesti po preporuci :

  •     Morska hrana. Dagnje, školjke, i rakovi su samo neke od mnogih vrsta morskih plodova bogati manganom. To je i zdrav izvor B-vitamina, omega 3s, i esencijalnih aminokiselina.
  •     Lješnaci i sjemenke. Lješnjaci, oraha, i makadamija orasi su među najvećim izvorima mangana. Oni su bogati vitaminom E, bakar, i magnezij.
  •     Špinat. Samo 1 šolja njega ima više od 2 puta preporučene dnevne vrijednosti vitamina A i više od 6 puta vitamina K.

Ukoliko vas muče slabi i krhki nokti, koji često pucaju ili se listaju, razveselit će vas činjenica da ih uz nekoliko korisnih savjeta možete ojačati i učiniti zdravima.

Za početak, pokušajte prepoznati i ukloniti uzrok slabih i lomljivih noktiju. Oni mogu biti rezultat nedovoljnog unosa vitamina i minerala, dugotrajnog izlaganja vodi, neadekvatne njege agresivnim proizvodima, ali i simptom mnogo ozbiljnijih zdravstvenih tegoba.


1. Nedostatak vitamina i minerala

Ukoliko smatrate da su slabi nokti uzrokovani nutritivnim deficitom, u svakodnevnu prehranu trebali biste uključiti namirnice koje potpomažu jačanje noktiju.


2. Dugotrajno izlaganje vodi

Ako su slabi i krhki nokti posljedica dugotrajnog izlaganja vodi, nastojite koristiti zaštitne rukavice prilikom pranja suđa ili radova u vrtu. Osim toga, zaštitne rukavice trebali biste koristiti i prilikom svakog čišćenja kućanstva kemijskim proizvodima, kako biste spriječili dodatno isušivanje noktiju.


3. Neadekvatna njega

Ipak, najčešći razlog slabih noktiju je neadekvatna njega i upotreba proizvoda koji dodatno isušuju nokte. Pri tome prvenstveno mislimo na lakove koji sadrže štetne sastojke, poput formaldehida ili toulena, ali i na aceton u odstranjivaču laka za nokte. Umjesto toga, odaberite uljni odstranjivač, kako biste zaštitili nokte i spriječili njihovo dodatno oštećivanje.

Osim što biste trebali pripaziti na sastav vašeg laka za nokte, trebali biste i prije njegovog nanošenja nokte zaštititi baznim lakom, za što se osobito preporučuju oni s dodatkom biotina, kalcija ili sličnih tvari koje će dodatno ojačati strukturu noktiju.

Također, na tržištu postoje razni učvršćivači za nokte koji sprečavaju pucanje noktiju.

Ukoliko nokte skraćujete škaricama, nastojite to ne činiti nakon kupanja ili tuširanja jer su tada mekši i lakše pucaju.

Također, za oblikovanje noktiju preporučuje se koristiti turpijicu (ali ne metalnu!) s obzirom da se na taj način nokti manje oštećuju.

 

Ne propustite