Dodirnite VRHOVE PRSTIJU na nogama i saznajte da li imate problema sa NAJVAŽNIJIM organom u tijelu!

Porodica i zdravlje
Dodirnite VRHOVE PRSTIJU na nogama i saznajte da li imate problema sa NAJVAŽNIJIM organom u tijelu!
.

Da biste saznali da li imate dobar rad srca istraživači imaju jednostavan vodič. To je da probate dodirnuti vrhove prstiju na nogama. Ako je vaše tijelo još uvijek fleksibilno, to znači da je vaše srce i dalje prilično zdravo.

Oni koji ne mogu dotaknuti prste najvjerovatnije imaju krute krvne sudove, a to znači da je srce manje efikasno, te se rizik od srčanih bolesti povećava.

U ovom slučaju se preporučuje da posjetite ljekara i pregledate se.

Pravilna i uravnotežena prehrana ključna je za zdravlje srca. Osim prehranom, redovitom tjelovježbom možemo znatno utjecati na cijeli organizam i samim time na kardiovaskularni sustav. Bolesti koje su indikator oboljenja srca su debljina, dijabetes, povećani kolesterol i visok krvni tlak.


Magnezij i folna kiselina

Nutricionistica dipl. ing. Nataša Šoštarić za 24sata.hr navodi kako je magnezij jedan od važnih minerala koji djeluje regulatorno na višak kalcija u organizmu koji se povezuje sa grčenjem srčanog mišića, točnije srčanim udarom. "Dobar izvor magnezija je zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice i orašasti plodovi. Osim magnezija, folna kiselina, vitamin B12 i B6 metabolički djeluju na smanjenje razine homocisteina u krvi koji je jedan od znakova povećanog rizika od srčanog oboljenja. Špinat, jagode, naranča i brokula dobar su izvor folne kiseline, vitamin B6 nalazi se u jetri i bananama dok B12 možemo pronaći u mesu, jajima, siru i mliječnim proizvodima", objasnila je nutricionistica.

Kao još jedan važan vitamin za zdravlje srca, nutricionistica navodi niacin koji pomaže povećanju ‘dobrog’ kolesterola u krvi odgovornom za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Nalazi se u mesu peradi, jajima, ribi, orašastim plodovima i mliječnim proizvodima. "Kalij također pomaže zdravlju srca jer direktno sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka, a možemo ga pronaći gotovo u svom voću i povrću koje također sadrži dijetalna vlakna. Vlakna povezujemo sa smanjenjem kolesterola u krvi", rekla je nutricionistica i dodala kako su za zdravlje srca važni i vitamini E i C. Oni su snažni antioksidansi koji čiste naše tijelo od nakupljenih toksina i snižavaju kolesterol. Nalaze se u voću i povrću.


Koenzim Q10

Za zdravo srce nutricionistica preporučuje i konzumaciju omega masnih kiselina koje su odgovorne za snižavanje razine ‘lošeg’ kolesterola i znatno pridonose zdravlju srca. Izvori su riblje ulje, ulje račića krila i ulje jetre bakalara. Koenzim Q10 je tvar slična vitaminima koja je čak snažniji antioksidans od vitamina. Jača srčani mišić i regulira visoki tlak, a najveće količine ovog koenzima mogu se pronaći u skuši, lososu i srdeli.

"Suplementacija se preporučuje u slučajevima kada ne možemo prehranom osigurati dovoljne količine mikronutrijenata. U tom slučaju dobar izbor su pripravci multivitamina i minerala koji zastupljuju sve potrebne minerale i vitamine za pravilno funkcioniranje organizma", objašnjava nutricionistica i napominje kako je važno zapamtiti da je apsorpcija mikronutrijenata iz takvih izvora znatno manja nego iz prirodnih izvora, točnije hrane.


Top 5 vitamina i minerala za srce

-Koenzim Q10 - pozitivno utječe na poremećaje srčanog ritma, jača oslabljeni srčani mišić, smanjuje rizik od razvoja i posljedica angine pektoris i srčanog udara
-Kalij – regulira krvni tlak i otkucaje srca, kontrolira električne aktivnosti u srcu
-Niacin – povećava ‘dobri’ kolesterol u krvi, snižava krvni tlak, opušta krvne žile
-Vitamin E – snažan antioksidans koji čisti tijelo od toksina, štiti srčani mišić od oštećenja, smanjuje začepljenje krvnih žila oko srca
-Magnezij – smanjuje rizik od srčanog udara, stabilizira srčani ritam, pomaže bržem oporavku od srčanog udara

Ne propustite