POTPUNO PRIRODNO: Uklonite ružne ”brčiće” sa smjesom koju možete napraviti kod kuće!

Praktična žena
POTPUNO PRIRODNO: Uklonite ružne ”brčiće” sa smjesom koju možete napraviti kod kuće!
.

Dlake na licu nisu ništa novo. Srećom, danas postoji mnogo načina i rješenja koja vam mogu pomoći da riješite ovaj problem.

Privremeno uklanjanje dlaka moguće je čupanjem, brijanjem, ,depilacijom, kremama za uklanjanje dlačica… Međutim, trebalo bi imati u vidu da je ciklus rasta dlake  kratak, te ih treba često uklanjati. Imajte na umu da se čupanjem ne pojačava rast dlake, jer je hormonski regulisan.

Sve žene imaju svijetle, slabe dlačice. I to je normalno. Problem je kad primijetimo jače dlake. Šta se dešava tada?

Ovu pojavu doktori prepoznaju kao hirutizam i najčešće se javlja kao posljedica povišenog nivoa androgenih hormona, i smetnji u lučenju nadbrubrežnih žlijezdi.

Naravno, maljavost može da bude i posljedica genetske predispozicije ili individualni odgovor organizma. Dlake nastaju zbog dejstva enzima u tkivima.

Takođe, postoje istraživanja koja ukazuju da brkove i brade mogu izazvati i hemijske supstance iz hrane koje dovode do demodifikovanog dejstva hormona.

– Dakle, prvo treba da se uradi hormonski status, da se utvrdi koliko pojedini hormoni odstupaju. Nakon toga se prepisuje terapija.

Trajno uklanjanje dlaka je moguće ako se uništi korijen. U tu svrhu se koristi laserska epilacija, za koju se koriste medicinski laseri . Ovaj tretman biće efikasan na tamno pigmentisanim dlakama, a nakon laserske epilacije dlake će biti tanje i manje vidljive.

Prirodna rješenja:

Želatin:

Za pripremu ovog lijeka, sve što treba da uradite je da miješate jednu žlicu želatina, dvije kašike mlijeka i nekoliko kapi limunovog soka i eteričnog ulja lavande. Dobro miješajte ovu mješavinu i stavite je u mikrotalasnu peć u trajanju od 15 sekundi. Zatim morate ovu mješavinu primijeniti na kritičnu oblast i ukloniti je nakon pet minuta.

Kurkuma:

Na Bliskom istoku žene upotrebljavaju ovaj tretman stoljećima.

Kurkumu u Indiji zovu i žuto zlato, to je jedan od najdragocjenijih i najljekovitijih začina. Kurkuma se preporučuje koristiti i u – kozmetici.  Kurkuma čisti kožu, uklanja mrtve stanice i druge nečistoće s površine kože.

Njega kože nije samo u svrhu ljepote, ona ide u sve pore organizma. Jer, sve što stavimo na kožu, za 20 minuta već je u krvotoku. Kroz kozmetiku možemo prevenirati, ali i potaknuti neravnoteže u tijelu.

Za ovaj lijek morate napraviti pastu pomoću 1/2 šolje kurkuma i dovoljno mlijeka da napravite pastu. Nanesite pastu na kožu i trljajte kružnim pokretom.

Kajsije:

Pomiješajte ½ šoljice suhog praška marelice sa jednom kašičicom meda. Sada primijenite ovu smjesu na lice i pustite da tako ostane oko pet minuta. Nakon 5 minuta uklonite pastu pomoću kružnog pokreta.

Ne propustite