SPAS ZA EKRANE: Stisak prsta popravit će oštećenja mobitela

Tech
SPAS ZA EKRANE: Stisak prsta popravit će oštećenja mobitela
.

Prvih nekoliko mjeseci pazimo i mazimo mobitele, a onda se desi trenutak nepažnje i bliski susret s podom u kojem puca staklo. 

No, sada stiže spas za ekrane. 

Popucano staklo naših mobitela uskoro bi mogli sami popraviti i to jednostavnim potezom prsta. Iako zvuči kao stvar znanstvene fantastike, znanstvenici već nekoliko godina rade na telefonima koji mogu sami popraviti sitna oštećenja. Jedan od najpoznatijih je LG G Flex 2 koji je imao materijal na stražnjoj strani koji je mogao popraviti sitne ogrebotine.

Sada su naučnici sa Sveučilišta u Tokiju objavili rad o razvoju novog polimera koji bi mogao sam popraviti ekrane mobitela. Pri padu ovaj polimer ne bi trebao nikakve posebne zahvate osim pritiska prsta kako bi uklonili tragove pukotina. Uzmete li u obzir cijenu zamjene stakla, zbog koje mnogi često radije nose razbijene ekrane, ovo je opcija koja se čini iznimno privlačnom. Materijal se naziva “polieter tioureja” i prednost ovog polimera je u tome što se uz pritisak može popraviti na sobnoj temperaturi.

Guardian prenosi kako je i ovaj materijal otkriven slučajno, dok je student Yu Yanagisawa pripremao materijal za ljepilo, ali je otkrio neobična svojstva polimera koji se spojio nakon što su ga zarezali. Uz to, nakon par sati je materijal zadržao i čvrstoću. Yanagisawa smatra kako bi ovakav materijal mogao pomoći u smanjenju otpada. Za uspjeh ovakvog materijala bit će važna vodljivost zbog praćenja naših dodira po ekranu. Znanstvenici na Sveučilištu Kalifornije napravili su ranije ove godine sličan polimer koji se mogao rastegnuti 50 puta od originalne veličine i popraviti oštećenja u roku 24 sata.

 

Ne propustite