PRVI SIPMTOM RAKA POJAVLJUJE SE NA RUKAMA: Prepoznate ga na vrijeme i zatražite pomoć!

Porodica i zdravlje
PRVI SIPMTOM RAKA POJAVLJUJE SE NA RUKAMA: Prepoznate ga na vrijeme i zatražite pomoć!
.

Velik broj ljudi zanemaruje rane znakove raka, požali se na njih nestručnim osobama i odlazi kod liječnika tek kada stvar postane vrlo ozbiljna. Prepoznaj prve znakove i zatraži pomoć na vrijeme.

Važno je ne zanemarivati neuobičajene, nove i neobjašnjive simptome.

Šake su jedan od najkorištenijih dijelova tijela. Rukujemo se, podižemo i spuštamo stvari, prljamo ih. Većina nas ne vodi dovoljno računa o njima. Pogledajte svoje šake i provjerite da li se na njima mogu očitati znaci raka.

Suhe pukotine na šakama

Iako je sasvim normalno da ruke postanu suhe usljed stalne upotrebe balzama, ponekad ta suha koža može da se opire čak i upotrebi krema i losiona. U tom slučaju bi trebalo da posjetite doktora. Suha koža na nadlanicama i mjesta koja su izgubila boju mogu ukazivati na ozbiljniji problem.

Natekle ruke

Rak je poznat po tome da pravi promjene u čitavom tijelu, pa ako primjetite bilo šta čudno, teba odmah da posjetite doktora. Ako vam šake natiču ili se nadimaju, odmah potražite stručnu pomoć.

Bol u rukama

Ako bez razloga osjećate bol u rukama, to može biti jedan od simptoma raka. On uzrokuje bol u različitim organima, a to uključuje i šake. Rak na potpuno drugom dijelu tijela se može manifestovati kroz bol u šakama.

Ostali simptomi raka

Ruke su samo jedan od mogućih simptoma. Iznenadni gubitak težine, promuklost, stalni umor, iritantan i uporan kašalj takođe mogu biti znaci raka.

Izvor: novi.ba

Ne propustite