Na snagu stupile promjene vezane za registraciju vozila, evo o čemu se radi

Show
Na snagu stupile promjene vezane za registraciju vozila, evo o čemu se radi
.

Od nove godine na snagu su stupile promjene vezane za registraciju motornih vozila. O brojnim promjenama u podne će na konferenciji javnost izvijestiti ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

KONFERENCIJU MINISTRA BOŽINOVIĆA PRATITE UŽIVO NA INDEXU

MUP je na svojim stranicama objavio o čemu se radi. 

"Motorna i priključna vozila smiju sudjelovati u prometu na cesti ako su registrirana i ako imaju važeću prometnu dozvolu, odnosno koja su osigurana i označena pokusnim ili prenosivim pločicama. Za registrirano vozilo izdaju se prometna dozvola i registarske pločice.

Od 01.01.2018. godine temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama ("Narodne novine", broj 108/17) i Pravilnika o registraciji i označavanju vozila ("Narodne novine", broj 130/17), poslovi registracije vozila i ostali povezani poslovi, koji su se obavljali u policijskim upravama, odnosno policijskim postajama, obavljaju se u stanicama za tehnički pregled vozila.

Registraciju vozila obavljaju stanice za tehnički pregled vozila ovlaštene zakonom kojim se uređuje sigurnost prometa na cestama, a prema registracijskom području u kojem vlasnik vozila ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište odnosno u kojem korisnik, najmoprimac ili podnajmoprimac vozila, ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište. 

Iznimno od navedenoga, registraciju vozila može obaviti i stanica za tehnički pregled vozila koja se nalazi izvan registracijskog područja u kojem vlasnik vozila ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište odnosno u kojem korisnik, najmoprimac ili podnajmoprimac vozila, ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište, ali s oznakom registracijskog područja u kojem vlasnik odnosno korisnik, najmoprimac ili podnajmoprimac vozila, imaju prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište, u roku do 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za registraciju vozila, obzirom da se trebaju naručiti registarske pločice s oznakom drugog registracijskog područja", stoji u priopćenju MUP-a.

OSIM REGISTRACIJE VOZILA, STANICE ZA TEHNIČKI PREGLED VOZILA OBAVLJAJU I SLJEDEĆE POSLOVE:

Produljenje važenja prometne dozvole,

Odjava vozila (Izjava o mjestu čuvanja vozila),
Izdavanje pokusnih pločica građanima (Obrazac zahtjeva za izdavanje pokusnih pločica),
Izdavanje izvoznih pločica,
Izdavanje potvrda i uvjerenja o vozilima i vlasnicima vozila iz evidencije registriranih i označenih vozila, evidencije pokusnih i izvoznih pločica, osim potvrda i uvjerenja iz evidencije registriranih i označenih vozila koja se izdaju sukladno Ovršnom zakonu

U POLICIJSKIM UPRAVAMA ODNOSNO POLICIJSKIM POSTAJAMA I DALJE ĆE SE OBAVLJATI SLJEDEĆI POSLOVI U VEZI REGISTRACIJE VOZILA:

Upis i brisanje mjera ograničenog raspolaganja vozilom radi zabilježbe ovrhe odnosno upisa sudskog ili javnobilježničkog osiguranja tražbine vjerovnika, upis odjave vozila nakon brisanja mjere i poziv ovršeniku radi evidentiranja odjave u prometnoj dozvoli,
Evidentiranje nestanka prometnih isprava – objava,
Izdavanje naloga za utiskivanje broja šasije,
Izdavanje uvjerenja o vlasništvu vozila po Ovršnom zakonu zbog pokretanja ovrhe,
Preuzimanje registarskih pločica oduzetih u prometu,
Izdavanje pokusnih i prenosivih pločica pravnim osobama i fizičkim osobama obrtnicima temeljem rješenja Ministarstva unutarnjih poslova.

Ne propustite