Podignuta optužnica protiv Zorana Adamovića za ratni zločin na području Ključa

Bosna i Hercegovina
Podignuta optužnica protiv Zorana Adamovića za ratni zločin na području Ključa
.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Zorana (Ostoje) Adamovića, rođenog 1963. u Ključu, državljanina Republike Srbije, koji se tereti da je počinio kazneno djelo zločin protiv čovječnosti.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija na stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Ključa i okoline, u svojstvu pripadnika VRS na području Ključa postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da je optuženi, zajedno sa drugim pripadnicima VRS-a, u ljeto 1992. godine sudjelovao u ubojstvu četiri civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Gornji Kamičak.

Adamović je sudjelovao i u prisilnom nestanku jednog civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Krasulje, kao i u nezakonitom privođenju, zlostavljanju i ranjavanju jedne osobe iz skupine civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Donji Kamičak.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Ne propustite