ZENIČANI NAPRAVILI PRVI BH. 3D PRINTER/ DENIS SPAHIĆ ZA NOVI.BA: Prve simpatizere i potencijalne kupce sreli smo još u fazi izrade našeg uređaja

Bosna i Hercegovina
ZENIČANI NAPRAVILI PRVI BH. 3D PRINTER/ DENIS SPAHIĆ ZA NOVI.BA: Prve simpatizere i potencijalne kupce sreli smo još u fazi izrade našeg uređaja
.

Tim od dva uposlenika i dva studenta Mašinskog fakulteta u Zenici vlastitim trudom i sredstvima napravio je prvi funkcionalni bosanskohercegovački 3D printer. 

Nakon dvije godine rada tim kojeg sačinjavaju profesori Kemal Arifović i Denis Spahić, te studenti Harun Hrustić i Armin Bošnjak nedavno je javnosti predstavio  ZEN3D. 

O ZEN3D razgovorali smo sa Denisom Spahićem, jednim od članova ovog  vrijednog i kreativnog tima, koji je za Novi.ba govorio o karakteristikama i ciljevima projekta, kako izgleda cijeli proces printanja nekog predmeta, ali i o njihovim planovima za budućnost. 

Cijeli intervju pročitajte u nastavku: 

Novi.ba: Zajedno sa svojim timom nakon dvogodišnjeg rada napravili ste prvi funkcionalni bosanskohercegovački 3D printer, recite nam koje su glavne karakteristike ovog proizvoda, te koji je cilj samog projekta? 

DENIS SPAHIĆ: ZEN3D printer svojim karakteristikama ne zaostaje od inostrane konkurencije, dok u određenim segmentima nudi čak i više. Među najbitnijim katakteristikama izdvajamo veliki volumen printa (300x300x280mm) i dvije nezavisno pokretne glave za printanje, koje omogućavaju 3D print modela kombinirajući dva materijala različitih boja ili karakteristika.

Pored popularizacije tehnologije 3D printanja, cilj našeg projekta jeste tržištu ponuditi kvalitetan 3D printer domaće konstrukcije i izrade. Bili bi jako sretni da se naš proizvod nađe u tehničkim školama i na fakultetima u BiH i šire, te da na taj način mi damo svoj doprinos poboljšanju obrazovnog sistema. 

printer2

Novi.ba: Zanimljivo je spomenuti da ste cijeli projekat realizirali vlastitim sredstvima, da li vam je to bila još veća satisfakcija kada ste završili izradu samog proizvoda, te ako se vratite unatrag koji trenutak ćete posebno pamtiti tokom nastanka ZEN3D? 

DENIS SPAHIĆ: Istina je da smo cijeli projekat finansirali vlastitim sredstvima i zbog toga nismo ni jednog momenta požalili. Vjerovali smo u svoj proizvod i nismo htjeli gubiti vrijeme da u to ubjeđujemo i druge da bi pribavili potrebna sredstva. U projekat izrade prvog BiH 3D printera ušli smo vrlo ozbiljno i pripremljeno. Zahvaljujući iskustvu i znanju našeg razvojnog inžinjera, Kemala Arifovića, kvalitetan rezultat nije bio upitan. Pribojavali smo se određenih detalja, koji su se prvensteno odnosili na pronalaženje bh. firmi koje će biti u stanju izraditi određene dijelove prema našoj konstrukciji. Može se reći da su sve naše brige prestale onog trena kada smo pribavili potrebne dijelove, i kada smo stupili u kontakt sa bh. firmama koje su za naše potrebe izradile određene dijelove.

Novi.ba:  Možete li opisati kako izgleda proces printanja nekog predmeta? 

DENIS SPAHIĆ: 3D printer je, jednostavno rečeno, uređaj koji virtualni-kompjuterski model pretvara u stvarni/fizički model. Proces počinje izradom kompjuterskog modela u nekom od CAD softvera. Nakon izrade virtualnog 3D modela, on se prevodi u odgovarajući format i učitava u 3D printer, koji nekom od tehnologija aditivne proizvodnje - „sloj po sloj“, u procesu koji ponekad traje i po nekoliko sati, izrađuje fizički model.

printer5

Novi.ba: Da li već sada imate zainteresovane kupce ili firme koje žele biti dio ovog projekta i finansijski pomoći njegovoj realizaciji? 

DENIS SPAHIĆ: Prve simpatizere i potencijalne kupce sreli smo još u fazi izrade našeg uređaja. Oni sa nestrpljenjem očekuju formalnu registraciju firme koja će proizvoditi i distribuirati ZEN3D printere. Kad su u pitanju potencijalni investitori, već smo u pregovorima sa YEP-om (Youth Employment Project) i Ambasadom Švicarske u BiH. Nadamo se da će oni prepoznati kvalitet našeg uređaja, a nadasve kreativan i vrijedan tim koji stoji iza ZEN3D projekta.

printer4

Novi.ba: Da li 3D printeri mogu promijeniti svijet?

DENIS SPAHIĆ: 3D printeri će sigurno pozitivno utjecati na svijet u kojem živimo. Danas se oni primjenjuju u različitim oblastima, počevši od brze izrade protoripova, izrade male serije gotovih proizvoda, primjene u edukacione svrhe, pa sve do sofisticirane primjene u medicini - gdje se danas izrađuju implanti po mjeri pacijenta i printaju organske strukture koje postaju dijelom ljudskog tijela.

Novi.ba: Koji su vaši planovi za budućnost, te šta biste poručili svim mladim ljudima? 

DENIS SPAHIĆ: Naši planovi su formalna registracija kompanije koja će proizvoditi i distribuirati ZEN3D printere, kvalitetna edukacija naših korisnika, i razvoj novih rješenja u godinama koje su pred nama. Mladima poručujemo da pronađu svoju strast, vjerno je slijede, i u nju usmjere svoje vrijeme i energiju. Na taj način će sigurno biti sretni i uživati u onome što rade.

 

Ne propustite