Budi spremna mama

Mame i bebe
Budi spremna mama
Majčinstvo donosi različite brige i strahove. Sve vam je novo i nepoznato, kako tokom trudnoće tako i nakon poroda.

Majčinstvo donosi različite brige i strahove. Sve vam je novo i nepoznato, kako tokom trudnoće tako i nakon poroda.

U nastavku možete pročitati na koji način prepoznati određene siptome kod vaše djece odnosno odgovore na pitanja koje većina mladih mama svakodnevno postavlja. Shvatiti ćete da nema razloga za zabrinutost jer sigurnost dolazi svakako sa iskustvom, a ovi savjeti pomoći će vam da se oslobodite straha.

 

  1. Beba štuca

To je znak da joj je prepun želudac i da joj je dijafragma malo nadražena. Ako beba počne štucati tokom hranjenja, prestanite je dojiti dok štucanje ne prođe.

  1. Kako prepoznati žeđ

Žeđ možete prepoznati ukoliko vaša beba plače i nemirna je. Na osnovu dodira usana možete zaključiti da li je vaša beba žedna. Ako je jako žedna, lice joj odražava strah. Dodirnite bebi usne, suhe su, a i jezik je suh. Pokažite joj vodu i vidjet ćete da pruža ruke ili se pokušava pridići.

  1. Temperatura i zubići

Ponekad povišena temperatura prati nicanje prvih zubića, ali to nije pravilo. Ukoliko vidite natečene desni na mjestu gdje će zubići izbiti, dijete obilno slini, stavlja razne stvari, kao i svoje prstiće u usta.Tada je povišena temperatura najvjerovatnije posljedica izbijanja zuba.

Temperatura se može pojaviti uslijed pada imuniteta. Do pada imunitete dolazi ukoliko dijete lošije spava, ukoliko je uznemireno kao i usljed slabljenja apetita. Padom imuniteta dijete je izloženo raznim infekcijama i samim tim izuzetno je važno redovno vakcinisanje kao i čuvanje djece od bilo kakvog kontakta sa bolesnim osobama.

 

 

 

 

Ne propustite