NEVIĐENI FENOMEN U BIH: Pećina napravila jezero koje je podijelilo selo! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina
NEVIĐENI FENOMEN U BIH: Pećina napravila jezero koje je podijelilo selo! (VIDEO)
.

Gatačko selo Lukovice ovih dana podijeljeno je na dva dijela. Zdravku je prošle sedmice od magistrale do kuće trebalo 5 minuta, sada mu treba više od pola sata. Polje je postalo jezero a za sve je kriva pećina.

"Imamo pećinu koja se nalazi jedno 200 metara od one kuće. Ona kada počne voda da teče ona pukne, mi kažemo pukne, i baš ogromna količina vode ide iz nje i ona dok ne zaduši ona ne prestaje makar i sunce grejlo" rekao je Zdravko Radmilović, iz sela Lukovice kod Gacka.

Umjesto dobrim asfaltom, mještani kućama dolaze preko brda, stena i kroz šumu. To Hercegovcima nije problem, ali Radmilovići se žale da je pećina pukla u nedoba.

Mještani ovog dijela gataćkog sela Lukovice bukvalno su odsječeni od svijeta. Pretežno slave Sv. Nikolu pa su se već zapitali kako će im doći zvanice.

Domaćice ne brinu, slavska trpeza je već spremna. Za glavu su se uhvatili domaćini i krenuli u potragu za čamcem kako bi goste prebacili na drugu obalu.

"Za ove hrabre nije to ništa, dolazili su oni i prije, a za ove malo nježnije nabavićemo čamac pa ćemo ih prebacivati čamcem", kaže Radmilović.

Pećina u Lukovicama pucala je i ranije. Posljednji put, prije 7 godina. A za sve su krive obilne padavine koje su prepunile podzemna jezera.

"Mislim da je ovo jedinstven primjer na ovim krajevima. Vidite u ljetnjem periodu nema dovoljno vode za piće a sada toliko obilje ove vode koja se nakupi. Ja i moj brat Zdravko smo 2010. godine išli u dio gdje je najveće drveće, mjerili smo na najvećoj dubini bilo je preko 25 metara vode", rekao je Radomir Radmilović iz sela Lukovice.

Da je dio sela odsječen od Gacka, brzo se pročulo opštinom. U šali Gačani kažu – sreća pa je načelnikova kuća ostala na našoj strani.

(ATV)

Ne propustite