Općina Centar odobrila 36 zahtjeva za sufinansiranje vantjelesne oplodnje

Bosna i Hercegovina
Općina Centar odobrila 36 zahtjeva za sufinansiranje vantjelesne oplodnje
.

Sarajevska Općina Centar započela je projekt vrijedan 100.000 KM čiji je cilj sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje slijedeći prakse većine evropskih zemalja.

S obzirom na to da u Bosni i Hercegovini još nema zakona kojim bi ta oblast bila regulirana, početkom godine načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić donio je Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova za pružanje usluga vantjelesne oplodnje.

 - Za ovu pomoć vlada veliki interes bračnih parova, a u toku ove godine odobreno je 36 zahtjeva za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje za šta je utrošeno 64.738 KM. Općina sufinansira troškove za prva dva pokušaja vantjelesne oplodnje u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, odnosno plaća razliku od onih troškova koje refundira Zavod zdravstvenog osiguranja i od onoga koliko košta sam postupak - rekao je Ajnadžić.

Za prvi pokušaj Općina sufinansira do 1.000 KM razlike, a drugi do 3.000 KM.

 - Pored toga, proširili smo davanja, pa smo odlučili da ukoliko žena u prvom i drugom pokušaju vantjelesne oplodnje ne uspije ostvariti trudnoću, Općina finansira još naredna dva pokušaja bez obzira na Zavod zdravstvenog osiguranja - naglasio je Ajnadžić a saopćeno je iz Općine Centar.

Iz Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Općine Centar koja je nosilac projekta navode da  ženama starijim od 40 godina Općina sufinansira dva pokušaja iznosom do 50 posto od ukupne cijene troškova vantjelesne oplodnje, gdje najveći izdvojeni iznos može biti do 2.500 KM.

Prema procjenama i statistikama u BiH postoji 90.000 bračnih parova koji imaju problem sa začećem.

Ne propustite