Hamdallah: Sada je vrijeme da EU prizna Palestinu

Svijet
Hamdallah: Sada je vrijeme da EU prizna Palestinu
.

Palestinski premijer Rami Hamdallah u četvrtak je predstavniku Evropske unije u Jerusalemu Ralphu Tarrafu kazao da je sada vrijeme da EU prizna državu Palestinu s granicama iz 1967. godine i glavnim gradom Istočnim Jerusalemom, naglasivši da bi takav korak osnažio dvodržavno rješenje.

Hamdallah je zatražio podršku Evropske unije naporima palestinskog rukovodstva da vrati politički proces nazad na pravi kolosijek na temelju rezolucija Ujedinjenih nacija, posebno nakon što je američka administracija izabrala da stane na stranu Izraela, priznavši Jerusalem kao izraelsku prijestonicu i najavivši preseljenje američke ambasade u Jerusalem, te  tako postala saveznik Izraela, umjesto da bude objektivni posrednik, izvještava WAFA.

Na ovom sastanku, koji je održan u Hamdallahovom uredu u Ramallahu, također se razgovaralo o razvoju događaja u vezi s unutarpalestinskim pomirenjem i naporima za prevazilaženje svih prepreka u procesu prebacivanja vlasti u Pojasu Gaze na vladu, te o rješavanju svih neriješenih pitanja.

Ne propustite