PREGLEDAJTE SE SAMI: Uradite ovaj KUĆNI TEST i provjerite vaše zdravlje za 10 minuta!

Porodica i zdravlje
PREGLEDAJTE SE SAMI: Uradite ovaj KUĆNI TEST i provjerite vaše zdravlje za 10 minuta!
.

Utvrdite stanje pluća testom od dva minuta, štitne žlijezde refleksima, a sluha pomoću ručnog sata...

Zdravstveni testovi mogu otkriti pojedinosti o stanju vaših očiju, pluća, crijeva, pa čak i štitne žlijezde.


Iako su korisna preventiva, ljekari upozoravaju da brzi testovi mnogo govore o našem zdravlju, ali nikako nisu zamena za redovne kontrole! Evo kako da sami provjerite kako stoje stvari...


Crijeva
Usporen rad creva može biti znak upalnih bolesti i gastroenteritisa, a rjeđe tumora debelog crijeva. Da biste otkrili koliko dugo hrana putuje kroz vaš probavni sistem, pojedite malo slatkog kukuruza. Njegova žuta ljuska je nesvariva, pa ćete moći da izmerite vrijeme varenja. Ako se kukuruz u crijevima zadržao duže od 72 sata, varenje je presporo.


Srce
Nepravilan rad srca znači pet puta veću vjerovatnoću od udara. Da biste ispitali njegov ritam, ispružite ruku s dlanom okrenutim prema gore. Srednji prst i kažiprst druge ruke stavite na nadlanicu. Kad osjetite puls, nogom kuckajte u ritmu srca jedan minut. Ako je kucanje u ritmu sata, rad vašeg srca je u redu.


Mozak
Problemi s koordinacijom mogu upućivati na multiplu sklerozu i rizik od moždanog udara. Da biste testirali koordinaciju, sjedite nasuprot nekog ukućanina. Slijedite očima njegov prst dok ga pomiče lijevo-desno, pa pokušajte da ga dodirnete, a potom dotaknite svoj nos. Promašite li, to može biti znak neuroloških problema.


Štitna žlijezda
Ispružite ruke s dlanovima prema dole i stavite na njih A4 papir. Ako ruke drhte, moguće je da je štitna žlijezda proizvodi previše hormona, zbog čega se puls ubrzava, a mišići grče.


Pluća
Zdravlje pluća možete brzo ispitati dvominutnim žustrim hodanjem ili penjanjem uz stepenice dok razgovarate s nekim. Vježbanje podstiče pluća da rade brže, a razgovor tokom uspona dodatno ih opterećuje. Ako ostanete bez daha ili otežano dišete, toliko da vam je neprijatno, vrijeme je za ljekara.


Provjerite sluh
Sluh sa starenjem polako, ali sigurno slabi. Da biste utvrdili u kakvom je stanju trenutno, potreban vam je ručni sat s kazaljkama i prostorija bez buke. Jedno uho dobro začepite prstom, a kraj drugog stavite ručni sat čiji se otkucaji dobro čuju. Osluškujte kucanje i lagano ga udaljavajte. Otkucaje bi trebalo da čujete i kad ruku potpuno ispružite, odnosno kad je sat za cijelu dužinu ruke udaljen od uha. Nakon što ste testirali jedno uho, ponovite i sa drugim.

(kurir.rs)

Ne propustite