KOJE ZEMLJE NAJVIŠE ULAŽU U BIH

Bosna i Hercegovina
KOJE ZEMLJE NAJVIŠE ULAŽU U BIH
.

Vijeće ministara BiH upoznato je danas na sjednici s Analizom direktnih stranih investicija u Bosni i Hercegovini za 2016. i 2017. godinu s uporednom analizom BiH i država regiona u izvještajima međunarodnih organizacija, koju je pripremila Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH. 

Prema prvim podacima, direktne strane investicije od 386,7 miliona KM u prvom polugodištu ove godine porasle su za više od 66 posto u odnosu na isti period prošle godine, ali je potrebno sačekati konačne podatke za potvrdu ovog ohrabrujućeg trenda. 

Registrirana su ulaganja veća od 10 miliona KM iz Švicarske (61,6 miliona KM), Ujedinjenih Arapskih Emirata (22 miliona KM), Srbije (19,4 miliona KM), Slovenije (15,5 miliona KM) i Kuvajta (14 miliona KM). 

Prema podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja u 2016. godini u BiH su iznosila 536,3 miliona KM.  

Ukupna direktna strana ulaganja u BiH od maja 1994. do decembra 2016. godine, prema podacima Centralne banke BiH, iznosila su oko 13 milijardi KM. 

Najviše stranog kapitala je uloženo u proizvodnju 34 posto, bankarski sektor 24 posto i telekomunikacije 13 posto. 

Iako posljednjih godina raste broj investicija s Bliskog istoka, najznačajniji investitori u Bosnu i Hercegovinu i dalje su evropske zemlje, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ne propustite