OLUJNO NEVRIJEME U BIH, IZDATO CRVENO UPOZORENJE/ IZ FUCZ ZA NOVI.BA: Apelujemo na građane da zaklone potraže u čvrstim, zatvorenim objektima

Bosna i Hercegovina
OLUJNO NEVRIJEME U BIH, IZDATO CRVENO UPOZORENJE/ IZ FUCZ ZA NOVI.BA: Apelujemo na građane da zaklone potraže u čvrstim, zatvorenim objektima
.

Jako olujno nevrijeme pogodilo je jučer veliki broj bosanskohercegovačkih općina. 

Pričinjena je velika materijalna šteta, a u većem dijelu BiH proglašeno je vanredno stanje. 

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda do kraja dana u našoj zemlji se očekuju nove padavine, te olujni vjetar jačine do 75 km/h. 

Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite za Novi.ba je kazala kako su fizčka i pravna lica dužna da se pridržavaju zakonom propisanih obaveza. 

"Federalna uprava civilne zaštite pred svaku predstojeću sezonu, tako i za ovu jesen - zima, upućuje preporuke Kantonalnim upravama civilne zaštite i službama civilne zaštite općina grada za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od snježnih padavina, niskih temperatura, jakog vjetra. Tako da smo i mi za ovu sezonu uputili preporuke. Također, podsjećamo pravna i fizička lica na obaveze koje su predviđene zakonom uslijed jakog vjetra koji je navljeno od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda, koji je izdao crveno upozorenje za jak olujni vjetar sa orkanskim udarima." - kazala je Majda.   

FUCZ, kao i gorske službe spašavanja i Kantonalna uprava civilne zaštite izdali su upozorenja kojima apeluju na sve građane. 

"Da se zbog jakog olujnog vjetra jučer i danas suzdrže od odlazaka na planine ili bilo kakvih oblika aktivnosti u prirodi, kao i nepotrebnih izlazaka iz zatvorenih prostora i kretanja urbanim sredinama. Također, znamo da jak vjetar može pomjerati određene predmete, pa apelujemo na građane da se ti predmeti fiksiraju kako ne bi oštetili druge stambene objekte ili u krajnjem slučaju  ugrozili nečije živote. Također, smo apelovali da se potraže zakloni u čvrstim, zatvorenim objektima, da se ne izlazi, ako se ne mora. Da se prate mediji, izvještaji nadležnih službi. Znamo da se ne treba kretati uz saobraćajnice, električne vodove, da se izbjegava ići na krov, korisiti meredevine, da pazimo ako prolazimo ispod stabala, koja mogu biti oborena, ispod električnih vodova, ako su već pokidani električni kablovi da im se ne prilazi, da se usporava vožnja. U vožnji trebamo da pratimo vozila oko sebe, posebno ona koja su visočija od naših vozila. Da se ne parkiramo, naravno ispod drveća, reklama koje mogu da oštete automobil. " - dodaje Majda. 

Majda također, apeluje da ukoliko neko od građana vidi da se nešto desi, da obavijesti nadležne službe, te nazove brojeve, civilna zaštite 121, policija 122, vatrogasci 123, hitna medicinska pomoć 124, Bihamk 128. 

Na kraju iz FUCZ, apeluju da ljudi budu humani, te da pruže  pomoć ako su u mugućnosti. 

 

 

Ne propustite