Kako razviti liderstvo unutar vaše kompanije

Biznis
Kako razviti liderstvo unutar vaše kompanije
Džek Velč je bivši direktor General Electric-a i penzisonisan je već 15 godina. Međutim njegov uticaj na korporativnu Ameriku je još uvijek prisutan. On je jedan od najpoznatijih uspješnih industrijskih lidera 20-tog stoljeća i odličan primjer kako kompanija može razviti efikasne lidere iz vlastitih redova.

Jack Welch je bivši direktor General Electric-a i penzisonisan je već 15 godina. Međutim njegov uticaj na korporativnu Ameriku je još uvijek prisutan. On je jedan od najpoznatijih uspješnih industrijskih lidera 20-tog stoljeća i odličan primjer kako kompanija može razviti efikasne lidere iz vlastitih redova. 

Evo tri načina kako možete razviti lidere unutar vaše kompanije:

1. Obučite svoje zaposlenike kroz mentorstvo i delegaciju                                                              

Svako može biti lider, pogotovo ako su direktori mentori koji obučavaju radnike kroz delegirane projekte.

„Uspjeh radnika, leće kroz koje gledaju, odluke koje donose i način na koji upravljaju velikim dijelom zavise od vrste lidera koji su ih obučavali i nadgledali.“  rekao je Glen Lopis u svom članku „Liderstvo znači izvući sav potencijal iz drugih“ „Zbog toga je većina najboljih lidera današnjice obučena od strane nekom uspješnog lidera.“

2. Budite strpljivi

Vaši radnici mogu postati lideri, ali ponekad vam treba strpljenja da im pomognete pronaći mjesto i ulogu koja im odgovara. „Svaki uposlenik je drugačiji, i ima vlastite sposobnosti, iskustva, kulturu, uticaje i uvjerenja,“ rekao je Lopis. „Najbolji lideri su oni koji mogu uočiti i prihvatiti te razlike, i onda ih iskoristiti u punom kapacitetu.“

Nažalost, većina direktora nema vremena ili strpljenja da izgradi liderstvo unutar firme. 

3. Izbjegavajte mamce i taktike promaknuća

Ponekad dobronamjerni direktor obeća radniku da će ga unaprijediti za lidera i onda se vremenom razočara u njegove mogućnosti- te dovede lidera izvana da unaprijedi njihov tim. 
Ovo se treba izbjegavati. Nemojte obećavati radniku nešto i onda promijeniti odluku. To će poljuljati povjerenje radnika. 

Kao što Džek Velč kaže: „Menadžment jeste upravljanje u kratkoročnom periodu, dok razvijate planove za dugoročni period.“

Imajte na umu dugoročni period, i gledajte vaše lidere kako rastu dok vi efikasno dajete ovlaštenja i mentorišete radnike; ostanite smireni i gradite povjerenje. I nemojte iznevjeriti svoje obećanje. 

 

Ne propustite