Tečaj spašavanja i traganja završio 33 polaznika GSS u BiH

Aktuelno
Tečaj spašavanja i traganja završio 33 polaznika GSS u BiH
.

U organizaciji Saveza gorskih službi spašavanja u BiH (GSS u BiH) u Livnu je od 8. do 10. decembar održan tečaj spašavanja i traganja SAR (search and rescue).

Kako je za Fenu kazao pročelnik stanice GSS Hercegbosanske županije Marino Vidović, tečaj su uspješno završila 33 polaznika, a na njemu su sudjelovali spašavatelji i suradnici GSS Hercegbosanske županije iz Kupresa, Glamoča, Tomislavgrada, Livna, HGSS-a Posušje, pripadnici specijalne policije MUP-a Hercegbosanske županije te članovi Planinarskog društva "Cincar" iz Livna.

„Tečaj je vodilo šest instruktora GSS-a u BiH, koji su polaznicima prenijeli znanja moderne teorije potrage, taktike traganja, teme vezana za dokaze i tragove, orijentaciju i topografiju, digitalnu kartografiju, rad s gps uređajima, vođenje baze potražne akcije te osnove medicine gorskog spašavanja“, kazao je Vidović.

Po njegovim riječima, tečaj je uspješno okončan završnom vježbom potrage na terenu. Upravo se najveći broj akcija GSS u BiH odnosi na potrage, pa je fokus na osposobljavanju što većeg broja ljudi za sudjelovanje u potragama.

Tako je ove godine kroz tečaj spašavanja i traganja obuku prošlo više od 250 ljudi, dok je u Livnu po prvi put organizirano polaganje za zvanje spašavatelja tragača, a deset polaznika iz GSS-a Hercegbosanske županije uspješno je prošlo i položilo tu obuku, prenosi Hina.

Ne propustite