9 načina kako da ojačate vezu sa svojim djetetom

Mame i bebe
9 načina kako da ojačate vezu sa svojim djetetom
.

Istraživači nas podsjećaju da nam treba pet pozitivnih interakcija na svaku negativnu interakciju kako bi odnos održali zdravim. I pošto provodimo toliko vremena na ispravljanju, podsećanju, preklinjanju, kritikovanju, nagoveštavanju i vikanju - važno je da se na pozitivnu interakciju provede pet puta više vremena.

Ali svi smo mi ljudi, i postoje dani kada možemo da ispunimo samo osnovne potrebe svog djeteta.

Dakle, s obzirom da je roditeljstvo najteži posao koji imamo - a često to radimo u slobodno vrijeme, nakon što smo bili razdvojeni cijeli dan - jedini način da se održi snažna veza sa našom djecom jeste da se izgrade svakodnevne navike veze. Evo 10 koje ne dodaju vrijeme vašem danu, ali dodaju vezu - i mogu promijeniti vaš život.

1. Trudite se da imate 12 zagrljaja (ili fizičke veze) svakog dana

Kao što je porodični terapeut Virdžinija Satir rekla: "Treba nam 4 zagrljaja dnevno za preživljavanje, a 8 zagrljaja dnevno za održavanje. Treba nam 12 zagrljaja dnevno za rast".

2. Igrajte se

Igra u saradnji sa djecom. Koja će rečenica vjerovatno bolje funkcionisati ?: "Dođi da jedeš svoj doručak sada!" ili "Mala Gorila, vrijeme je za doručak" - vidite, vi imate bube i banane na tanjiru! "

3. Izbacite tehnologiju kada komunicirate

Vaše dijete će pamtiti cijeli život da ste gasili mobitel kako biste komunicirali s njim/njom. Znat će da vam je njegova/njena priča bila bitnija od ostaloh stvari.

4. Odvojite posebno vrijeme

Svaki dan 15 min posvetite svakom djetetu posebno. Radite nešto što ono želi.

5. Dobrodošle emocije

Suosjećajte se s djetetom, ne dozvolite da ljutnja i gnijev prevladaju. Neka vam dijete pokaže emocije i tako će vam se lakše približiti. Vi ste osoba kojoj vjeruje.

6. Slušaj i suosjećaj se

Pokažite djetetu da ga poštujete, saslupajte ga. Tako ćete bolje razumjeti svoje dijete.

7. Uspori i uživaj u trenutku

Miriši mu kosu, slušaj njegov smijeh, gledaj ga u oči, poveži se s njim. Ne žuri svaki dan kroz obaveze, nekad uspori i uživaj u tom trenutku.

8. Priljubite se pred spavanje i pričajte

Pričajte o problemima pred spavanje, saslušajte ga, mazite se. Obećajte mu da ćete zajedno riješiti sve probleme. Pružite mu utjehu.

9. Pojavite se

Kada ste u interakciji s djetetom, budite tu 100 % prisutni. Nećete ni primjetiti, a već sutra će odrasti i otići od vas. Nemojte poslije žaliti za izgubljenim vremenom.

Ne propustite