Crnadak: BiH nastavlja borbu protiv terorizma

Bosna i Hercegovina
Crnadak: BiH nastavlja borbu protiv terorizma
.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas da BiH podržava aktivnosti i projekte OEBS-a na unapređenju dijaloga i razmjeni najboljih praksi za sprečavanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije.

Crnadak je na sastanku Ministarskog savjeta OEBS-a, koji se danas i sutra održava u Beču, rekao da je ova godina obilježena ozbiljnim i međusobno povezanim izazovima u regionu OEBS-a.

On je naglasio da situacija u Ukrajini i dalje ima velike posljedice za milione ljudi, te istakao snažnu podršku Specijalnoj monitoring misiji OEBS-a za sprovođenje Sporazuma iz Minska.

"Teroristički napadi koji su nastavili da se dešavaju i u 2017. godini obavezuju BiH da nastavi snažnu borbu protiv svih oblika terorizma i nasilnog ekstremizma. Podržavamo aktivnosti i projekte OEBS-a na unapređenju dijaloga i razmjeni najboljih praksi za sprečavanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije", naglasio je Crnadak.

On je podsjetio da se pitanjem sajber bezbjednosti bavila deseta godišnja Pregledna konferencija o ispunjavanju bezbjednosnih obaveza BiH prema OEBS-u i UN, koja je održana prošlog mjeseca na Jahorini i koja je okupila domaće i regionalne stručnjake za bezbjednost, predstavnike institucija vlasti, međunarodnih organizacija i civilnog društva.

Crnadak je istakao da će preporuke koje su proizašle iz ove konferencije biti ugrađene u smjernice koje će odrediti prioritete u radu institucija BiH u idućoj godini.

On je zahvalio Austriji koja je tokom predsjedavanja OEBS-om veliku pažnju posvetila Zapadnom Balkanu i time dala doprinos jačanju regionalne saradnje i podršku projektima i aktivnostima koji se sprovode u regionu.

Tokom današnje konferencije, Crnadak je imao odvojene sastanke sa zamjenikom premijera i ministrom inostranih poslova Slovenije Karlom Erjavcom, ministrom inostranih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem i predstavnikom za slobodu medija OEBS-a Harlemom Desirom.

Crnadak će se sutra, drugog dana posjete Beču, sastati sa ministrom inostranih poslova Austrije Sebastijanom Kurzom.

Ne propustite