Najgora noćna mora svakog roditelja: ŠTA UČINITI KADA VAM SE DIJETE GUŠI?! (VIDEO)

Mame i bebe
Najgora noćna mora svakog roditelja: ŠTA UČINITI KADA VAM SE DIJETE GUŠI?! (VIDEO)
.

Jedna stvar koju treba da zapamtite jeste da ostanete smireni zato što samo na taj način ćete moći pomoći svom djetetu. Svi roditelji se suočavaju sa problemom kad njihovo dijete naiđe na manji objekat i progutaju ga. Ovo može biti stvarno opasno za vaše dijete i trebazte odmah reagovati.

Sljedeći koraci su najbolji način da pomognete svom djetetu.

1. Prvi korak – procijenite situaciju

Kada dijete ima neki objekat u ustima, to mu uzrokuje poteškoće u disanju koje obično prave neku čudnu buku i dijete postane crveno u licu. Ako to primijteite morate biti sigurni da mu je u ustima neki objekat koji ometa njegove disajne puteve i morate odmah reagovati da mu pomognete da uspostavi normalno disanje. Objekat može biti izbačen jakim kašljom, ali u nekim slučajevima to neće biti dovoljno da vaše dijete izbaci objekat i morat ćete mu pomoći. U tom slučaju prelazite na drugi korak.

2. Korak dva – eliminišite objekat koji uzrokuje opstrukciju

Sjednite i stavite svoju podlakticu u vaše bedro sa dlanom prema gore. Držite glavu vaše bebe dlanom i držite bebu između podlaktice i grudi. Budite sigurni da je glava vaše bebe okrenuta prema dole. Kada zauzmete ovu poziciju pet puta udarite bebu po leđima. Nemojte se bojati da jače udarite jer će snaga biti potrebna da izbaci strani objekat. U slučaju da ovo nije dovoljno onda biste trebali probati sa pritiskom na stomak. Trebate bebinu glavu opet držati rukom i povući ga između svoj ruke i grudi. Ovog puta treba da pazite da je njegova glava niže od tijela. Iskoristite slobodnu ruku i stavite dva prsta na centar bebinih grudi između bradavica. Lagano pritišćite ovo mjesto pet puta. Ovo će eliminisati strani objekat iz disajnih puteva vaše bebe.

Druga opcije koja vam može pomoći u ovoj situaciji je CPR. Ako želite naučiti kako da pravilno uradite CPR pogledajte video ispod!

Ne propustite