Ovo su navike koje muškarca čine pravim džentlmenom

Praktična žena
Ovo su navike koje muškarca čine pravim džentlmenom
.

Kako godine prolaze, različiti običaji se mijenjaju, kao i odnos među ljudima. I ne samo to, promijenio se odnos i između polova.  Nekada su muškarci bili vaspitavani tako da poštuju žene, određeni model ponašanja se prosto podrazumjevao.

Njihova uloga bila je slična ulozi viteza – viteza jedne dame koji je štiti, čuva, poštuje i daje komplimente. Danas, moderne žene ne mogu ni da pretpostave kako je to nekada izgledalo – prenosi Goodguyswag.com.

Evo 8 navika koje su od jednog muškarca činile pravog džentlmena, a danas su potpuno ili su na pragu da postanu potpuno izgubljene.

1. On ustane kada dama uđe u sobu
Mnogo godina ranije, muškarci su iskazivali poštovanje prema ženama, kao i starijim osobama, tako što su obavezno ustajali kada neko od njih uđe u sobu. Takođe, džentlmeni su ustajali i kada se neko upoznaje sa njima, a danas sve manje mare za ovakaj običaj.

2. Džentlmen hoda pored dame sa strane bliže ulici
Simbolični znak zaštite žene od raznoraznih stvari – kiše, automobila, da se ne uplaši od bilo čega… To više nikome nije važno, svi jure na svoje odredište, ne mareći za druge.

3. Otvaranje vrata
Prije više decenija, dame su putovale kočijama, a džentlmeni im pružali ruku da se lakše popnu i otvarali vrata umjesto njih. Sredinom vijeka taj običaj se prenio na automobile, ali danas je potpuno izgubljen.

4. Izvlačenje stolice
Sasvim normalan prizor u restoranu, kod kuće, bilo gdje gdje ima stolica. Današnji muškarci ne misle da ovakav postupak ima neki smisao, a ovako nešto im i ne pada na pamet. Takođe, džentlmeni bi sjedali na stolice tek pošto se dama smjesti, što danas nema nikakve veze ni sa čim.

5. Prati je do kuće
Pravi džentlmen pratio je svoju damu do kuće, kako bi bio siguran da je bezbjedno stigla, kao i da bi je zaštitio ako je to potrebno. U današnje vrijeme, noćni prevoz je pun djevojaka koje se same vraćaju iz izlazaka, dok muškarci odlaze svojim kućama.

6. On nikada ne kasni
Gužva u saobraćaju nikada nije bio izgovor jednog džentlmena za kašnjenje. Pravi muškarac sve planira unaprijed i nikada ne ostavlja damu da čeka.

7. Džentlmen prosi njenu ruku od oca
Ovo je bio čin učtivosti i poštovanja prema porodici žene koju voli. Danas ovakav postupak je gotovo iskorenjen.

8. On neće obeščastiti devojku
Budući da se nevinost obavezno čuvala za brak, svaki muškarac je želio čednu djevojku, pa tako nije ni mogao sebi da dozvoli da uprlja ugled pripadnice nježnijeg spola. Složićete se da se ovo načelo odavno u potpunosti izgubilo.

Ne propustite