Izbori u Nepalu: U nekoliko eksplozija jedna osoba ubijena, deseci ranjenih (VIDEO)

Svijet
Izbori u Nepalu: U nekoliko eksplozija jedna osoba ubijena, deseci ranjenih (VIDEO)
.

Nepalci su počeli glasati u zadnjem krugu parlamentarnih izbora u četvrtak, što je ključni korak u završetku gotovo desetogodišnje demokratske tranzicije nakon ukidanja višestoljetne monarhije i završetka građanskog rata protiv maoističkih gerilaca.
 
Prva faza izbora održana je 26. studenoga, a konačni rezultati ne očekuju se još deset dana zbog komplicirane procedure prebrojavanja glasova, rekli su dužnosnici.
 
U nizu eksplozija jedna osoba ubijena i deseci ranjeni
 
Oni su kazali da je više od 200 hiljada vojnika i policajaca postavljeno na glavna izborna mjesta nakon što je jedna osoba ubijena, a deseci ranjeni u nizu malih eksplozija uoči glasanja.
 
"Stotine aktivista, uključujući odcijepljenu skupinu maoista koja se protivi izborima, pritvoreni su zbog stvaranja nereda", rekao je vojni glasnogovornik Nain Radž Dahal. 

U deset godina vlada se promijenila deset puta


 
Više od 15 milijuna ljudi ima pravo glasanja za 275-člani parlament - 165 ih se bira većinski u izbornim jedinicama, a 110 ih se bira proporcionalno. Glasači će također birati predstavnike za sedam pokrajinskih skupština prvi put nakon što je Nepal postao savezna demokratska država pod prvim republikanskim ustavom 2015.
 
"Zemlja će postići političku stabilnost nakon izbora ... i krenut će čvrsto putem gospodarskog i društvenog napretka", rekla je predsjednica Bidja Devi Bandari.
 
U deset godina u Nepalu se vlada promijenila deset puta. Zbog nestabilnosti ojačala je korupcija, usporio se rast te se zemlja sporo oporavlja od potresa u kojemu je  2015. poginulo 9000 ljudi, prenosi Hina.
 
 

Ne propustite