Haris Silajdžić o Dejtonu: Amerikanci su nam pomogli

Bosna i Hercegovina
Haris Silajdžić o Dejtonu: Amerikanci su nam pomogli
.

Ono što nije tačno to je da je ovaj sistem stvoren u Dejtonu. To nije tačno. Ovaj sistem je stvoren agresijom, masovnim deportivanjem, tenkovima, opkoljavanjem Sarajeva. Dejton nije bio izbor, bili smo prisiljeni tada, danas nismo prisiljeni, kazao je Haris Silajdžić gostujući u večerašnjem Pressingu na N1 televiziji.

Dodao je da je njegovo opredjeljenje uvijek bila građanska zemlja.

''Uvijek sam bio za to da ovo bude građanska zemlja. Agresori su nas prisilili, a Amerikanci su nam pomogli da dođemo do toga. Sve smo radili u dogovoru, normalna strategija je pregovaranja je da prvi čovjek ne treba da ulazi direktno u sve detalje jer se po prirodi stvari može otkriti strategija prvog čovjeka. Predsjednik Izetbegović je bio prvi čovjek delegacije, on je bio korektor. Pregovarao sam s Miloševićem, posebno oko Goražda i Sarajeva. Kako je to izgledalo? Neke stvari su bile mučne, oko Sarajeva posebno i oko Goražda pozitivni su ulogu igrali Amerikanci. Nije im bilo jasno da se jedan grad dijeli, nije im to bilo jasno. Wesley Clark recimo. Tu smo imali veliku pomoć. Radili smo na Sarajevu, i sjećam se da je Milošević posebno insistirao na Grbavici'', kazao je gost N1 televizije.

Ispričao je, potom, jedan detalj sa samih pregovora.

''U jednom trenutku mi je rekao - nećeš mi valjda uzeti Grbavicu. On se bio poistovjetio s vlasništvom nad BiH. Ali to je sve rješeno. I tamo smo istočnoj strani išli linijom fronta i žurilo mi se da završim to što prije jer sam se bojao da Milošević ne promijeni mišljenje. Na toj liniji u Faletićima, izvor ostaje na strani kojoj ne treba voda. Na to me upozorio jedan gospodin, pa sam pozvao Miloševića. Gospodin se zove Kapidžić. Rekao sam Miloševiću, ovdje je izvor, ovdje je stanovništvo, ovdje je linija. Milošević je pogledao. Stavio je prst na to mjesto gdje je izvor i rekao: evo ti voda, nisam ja gnjida. To se tako događalo, da ne govorimo o drugim stvarima'', prisjetio se Silajdžić.

(N1 BiH)

Ne propustite