Ulice glavnog grada Jemena blokirali su tenkovi, napadi iz zraka sve su češći

Svijet
Ulice glavnog grada Jemena blokirali su tenkovi, napadi iz zraka sve su češći
.

U jemenskoj prijestolnici Sani intenziviraju se borbe i napadi iz zraka, a ulice grada su blokirane i na mnogim točkama nalaze se tenkovi, te je onemogućena humanitarna dostava osnovnih sredstva za život, poput goriva i čiste vode, rekli su Ujedinjeni narodi. 

Neke od najžešćih borbi vode se oko dijela grada s diplomatskim predstavništvima blizu baze Ujedinjenih naroda, a letovi s  pomoći u Sanu su obustavljeni, priopćio je UN u izjavi nakon njegovog poziva da se iz humanitarnih razloga privremeno prekinu borbe.
 
"Stanje koje eskalira prijeti obustaviti već jedva funkcionirajuće osnovne usluge. Te su usluge već ozbiljno narušene uslijed posljednje blokade", rekao je UN i dodao da su se borbe raširile i na druga područja, poput Hajjaha.
 
U borbama ubijeno najmanje 125 ljudi
 
U borbama u Sani u posljednjih šest dana ubijeno je najmanje 125, a ozlijeđeno 238 ljudi, prema podacima Međunarodnog odbora Crvenog križa.
 
Saudijska zračna kampanja koju podržavaju američke i zapadne oružane i obavještajne snage ubila je stotine civila, no nije uspjela koaliciji osigurati bilo kakve veće proboje u gotovo tri godine dugoj borbi za vraćanje na vlast međunarodno priznatog jemenskog predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija.
 
Rijad je od 2015. na čelu koalicije sunitskih zemalja koja pomaže režimu u Jemenu u njegovoj borbi protiv pobunjenika Hutija koji imaju kontrolu nad jemenskom prijestolnicom od 2014. 

Objavili da su ubili bivšeg predsjednika
 
Radijska stanica jemenskog ministarstva unutarnjih poslova koje vode Hutiji je objavila da je njihov nekadašnji ratni saveznik, a sada neprijatelj, bivši predsjednik Ali Abdullah Saleh ubijen u borbama u Sani
 
Salehove pristalice su šestog dana teške gradske borbe s Hutijima, saveznicima Irana, izgubile teritorij, a rapidno raste i broj žrtava, prenosi Hina. 

Ne propustite