Dodik tvrdi: Tuđman napravio i vodio politiku Herceg Bosne, pa je demontirao i žrtvovao narod

Bosna i Hercegovina
Dodik tvrdi: Tuđman napravio i vodio politiku Herceg Bosne, pa je demontirao i žrtvovao narod
.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je u intervjuu Srni da je postalo nepodnošljivo i degutantno prebacivanje odgovornosti na Srbe i Srbiju i stalno osuđivanje koje dolazi iz Hrvatske nakon haške presude šestorici lidera "Herceg-Bosne".
"Možda njima djeluje da je lakše da se pobjegne od situacije u kojoj se nalaze tako što će orkestrirano ponovo napasti na Srbe, ali moraju malo da se zaustave i vide konačno šta su činjenice i da su oni prvo etnički očistili Srbe iz Hrvatske, a sada pokušavaju za ono što su činili da žrtvuju svoj narod", rekao je Dodik.

On je pojasnio da Hrvatska žrtvuje svoj narod tako što ih je natjerala da demontiraju "Herceg-Bosnu" i uđu u pregovore, čime su sami podigli optužnicu i doveli pripadnike svog naroda u poziciju da odgovaraju za "Herceg-Bosnu".

"To je bila politika Hrvatske, a ne naša i mi nismo o tome odlučivali. Mi nismo rekli da li treba ili ne treba formirati `Herceg-Bosnu`. Zašto su je formirali i zašto je demontirali, to je priča za njih, nije za nas i konačno bi tu morali da traže razloge svog položaja, a ne da pokušavaju uporno da se obračunavaju sa Srbima", rekao je Dodik.

On je ocijenio da se predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja je nakon presude šestorici lidera "Herceg-Bosne" izjavila da je "hrvatski narod žrtva velikosrpske agresije", ponovo okreće optužbama prema Srbima i Srbiji u nedostatku drugih argumenata da pribavi pažnju svoje javnosti.

"Postaju sve degutantnije takve tvrdnje zvaničnika Hrvatske koji očigledno svoju nesposobnost sa početka rata za politiku koju je vodio Franjo Tuđman u to vrijeme, sada pokušavaju da pripišu nekom drugom", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je politika Hrvata bila da izađu na referendum o nazavisnsoti i podrže BiH, a nakon samo godinu, dvije ušli su u oružani sukob sa muslimanima i time priznali da su pogriješili sa odlukom da izađu na referendum.

"Naravno da su to činili pod uticajem politike Franje Tuđmana. Sada znamo, a možemo i da pročitamo da je odlučujuću ulogu na tadašnje rukovodstvo Hrvata u BiH vršio Tuđman, tražeći od njih ponašanje koje je odgovaralo Hrvatskoj kao državi koja se obračunavala sa autonomijom Srba u samoj Hrvatskoj", rekao je Dodik.

On je istakao da je očigledno da mnoge stvari koje je Hrvatska činila vezano za Republiku Srpsku Krajinu imaju predznak zločina i da to nikada nije procesuirano.

"Sada kada su došli u poziciju da su odgovorni za zločine nad Bošnjacima u BiH ponovo pokušavaju da prebace odgovornost na Srbe. To naravno treba odbaciti. Prema onome šta je posljednjih dana rekao Hag, nigdje ne stoji riječ `Srbi`. Nažalost, nigdje se ne spominju ni srpske žrtve, a trebalo bi da stoji da su počinjeni i zločini nad Srbima. Koliko je Srba bilo u Mostaru, a koliko ih je poslije rata? Ili koliko je Srba bilo na nekim drugim prostorima, a koliko ih je sad?", upitao je Dodik.

(Vijesti.ba)

Ne propustite