'Pala' na lažni popust: Naplatili čizme i evo šta su joj još uradili

Praktična žena
'Pala' na lažni popust: Naplatili čizme i evo šta su joj još uradili
.

Jednom kad kupac da svoje podatke, prevara može imati nastavak – podaci se koriste dalje za kupovinu u drugim državama. Postoji i onaj najgori scenarij krađe identiteta

Nasjela sam na lažnu internetsku stranicu Timberlanda. Svi njihovi artikli bili su na popustu i u sklopu cyber mondaya (internetskog ponedjeljka) mogli su se kupiti na sniženju od 80 posto.

Kupila sam dva para čizmi za 600 kuna. Novce su mi skinuli s računa, a onda su pokušali još nekoliko puta skinuti po 350 kuna. Nasreću, nisam imala više novca – govori nam čitateljica koja se javila kako bi upozorila da u jeku velikih sniženja, koja već traju, a kojih će biti i više u danima pred Božić, postoje i lažne stranice za kupovinu.

Čitateljica je morala blokirati karticu te je tražila novu. Stranica na kojoj je pokušala kupiti čizme bila je http://www.salestimberland.com sa sjedištem u Kini i do objavljivanja ovog teksta bila je još aktivna.

Stalni sudski vještak za telekomunikaciju i internet Saša Aksentijević kaže da je pravi poligon za lansiranje lažnih stranica za kupovinu baš u vrijeme praznika. Ususret takozvanom Crnom petku, i Hrvatska udruga banaka odaslala je detaljna upustva.

Prije svega, upozoravaju kupce da ne nasjedaju na internetske oglase, naročito one koji iskaču na društvenim mrežama te nude nerealne popuste od 80 i više posto. Iza njih često se nalaze lažne stranice za prikupljanje i krađu osobnih podataka te podataka o kartici.

Te podatke kradljivci mogu koristiti za plaćanje druge robe, a kupci pritom ne dobivaju ono što su naručili. I Aksentijević kaže da je zajedničko tim stranicama da oglašavaju popularnu robu i predmete, obično odjeću, obuću i sitnu elektroniku, kao što su dijelovi i oprema za računala, tablete, telefone...

Takve stranice registrirane su tako da podsjećaju na legitimne prodavače.

- Stranice se vrlo kratko, obično samo nekoliko tjedana, agresivno reklamiraju. One su obično registrirane u državama sa slabo reguliranim pravnim sustavom, dok poslužitelji mogu biti u istim državama kao i kupac te kriminalci znaju da će proći dani ili tjedni dok pružatelj ne reagira i ne ugasi stranice – kaže internetski stručnjak. Jednom kad kupac da svoje podatke, prevara može imati nastavak – podaci se koriste dalje za kupovinu u drugim državama.

Postoji i onaj najgori scenarij krađe identiteta ili se ulazi u baze podataka koje se preprodaju između kriminalaca još dugo nakon što ih je žrtva kriminala zapravo mimo svoje volje “predala u sustav”.

Na nekim stranicama se može čak i kupiti te dobiti lažna roba, no često su to kopije pa kupac može imati problem s carinom jer je uzeo “lažnjak”. Riskirate čak i plaćanje kazne. Osim toga, ne kupujte debitnim karticama jer se novac odmah skida s računa, nego je najbolje koristiti kreditne kartice s uplatom unaprijed (prepaid kreditne kartice).     

Stranica mora početi s https

Na dijelu za plaćanje i nakon unosa osobnih podataka otvara se stranica koja počinje s http. To je dokaz prevare.   

Policiji prijavite prevare

Svaku prevaru biste trebali prijaviti policiji, no ne nadajte se čudu. Ipak, policija u svoj sustav bilježi naziv prevaranta.      #carina #online kupovina

 

Ne propustite