New York Times: Srbija tone u nacionalizam

Tema sedmice
New York Times: Srbija tone u nacionalizam
.

Srbija ne prihvata zločine počinjene u ime srpskog naroda i sve više tone u nacionalizam svojstven početku '90-ih, piše u priči New York Timesa.

Kad je general osuđen za ratne zločine održao predavanje kadetima u Beogradu, dočekala ga je srdačna reakcija ministra odbrane.

"Naš narod trebao bi biti ponosan na veterane poput generala, najhrabrijeg od najhrabrijih", izjavio je tada ministar.

Ne čudi zato što je presudu Ratku Mladiću na Haškom tribunalu zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti i drugih ratnih zločina predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao "nepravednom", navodi se u priči vodećeg američkog dnevnika New York Timesa.

"Pozivam sve da gledaju ka budućnosti, a ne utapaju se u suzama prošlosti", izjavio je Vučić.

Autor teksta Matthew Brunwasser napisao je da je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora uoči gašenja Međunarodnog suda za zločine u bivšoj Jugoslaviji i to je trebalo biti zatvaranje poglavlja o najgorim zločinima u Evropi nakon Drugog svjetskog rata te stvaranja prostora za pomirenje nakon što su kažnjeni najgori zločini. No, Srbija, nastavlja objašnjavati Brunwasser, ne samo da ne prihvata odgovornost za zločine počinjene u ime srpskog naroda nego politički tone u početak '90-ih i nacionalizam, koji je tada bujao u zemlji. Vlada u Beogradu, piše New York Times, s dobrodošlicom dočekuje osuđene ratne zločince i saradnike Slobodana Miloševića.

Sve jači ruski utjecaj
Iako bi trebala postati iduća članica EU-a, Srbija je okrenuta Rusiji i ruski je utjecaj sve jači. Zato su zvaničnici iz Brisela prozvali Beograd zbog dvostruke igre. Reagujući na sve jače srbijansko okretanje Moskvi, Washington je poslao zamjenika šefa za evropske i evroazijske poslove Briana Hoyta Yeeja na razgovor s Vučićem.

"Ne možete sjediti na dvije stolice, pogotovo zato što su te stolice tako daleke", rekao je Yee Vučiću.

"Ovo nije izjava prijatelja ili osobe koja poštuje Srbiju, naše je pravo da samostalno odlučujemo", izjavio je nakon toga Aleksandar Vulin, ministar odbrane.

Srbija, nastavlja NYT, nije jedina zemlja izvan bivšeg SSSR-a koja s Rusijom ima sporazum o slobodnoj trgovini. Između ostalog, Srbija odbija poduprijeti sankcije protiv Rusije zbog Ukrajine. U zemlji cvjetaju teorije zavjere o zapadnim urotama protiv Srbije, a NYT upozorava da je podrška ulasku u EU pala sa čak 73 posto 2009. na 49 posto u posljednjim istraživanjima provedenim ovog ljeta. Posmatrače brine i povratak retorike iz '90-ih u javni diskurs. Disidente prozivaju kao izdajice, špijune i neprijatelje.

Aplauz za osuđenog ratnog zločinca
Bivši srbijanski general Vladimir Lazarević odslužio je dvije trećine 14-godišnje kazne zbog zločina protiv čovječnosti protiv albanskog stanovništva na Kosovu.

Nakon puštanja na slobodu 2015. godine Lazarević je dočekan kao heroj, a na aerodrom su pred njega došla dva ministra, šef srbijanske vojske i drugi visoki zvaničnici. Prošlog mjeseca Lazarević je održao sporni govor na srbijanskoj Vojnoj akademiji. Naslov njegovog predavanja bio je "Junaštvo i humanost srpskih vojnika u odbrani protiv agresije NATO-a".

Iako je EU protestovala, general je dobio aplauz od ministra odbrane Vulina, inače bliskog bivšeg saradnika Miloševićeve udovice Mirjane Marković. Grupi veterana Vulin je prošlog mjeseca rekao da se više ne moraju stidjeti zbog oficira poput Lazarevića, piše u priči New York Timesa.

Izvor: Agencije

Ne propustite