KORISNI SAVJETI: Evo kako ukloniti vosak od svijeće sa stola, tepiha, parketa

Sve za dom
KORISNI SAVJETI: Evo kako ukloniti vosak od svijeće sa stola, tepiha, parketa
.

Bez obzira na to koliko ste oprezni, uvijek postoji mogućnost da se vosak prolije preko stolnjaka na tepih i parket. Loša vijest je da ne postoji brz i jednostavan način uklanjanja voska. Dobra vijest je da sa strpljivošću i malo znanja možete ukloniti vosak s gotovo svega.

OBOJENI ZID

Postavite nekoliko listova papirnatih ručnika preko voska koji želite skinuti sa zida. Zagrijte peglu na najnižu temperaturu i kratkim potezima prođite preko papirnatih ručnika. Na ovaj ćete način vosak sa zida prenijeti na papirnate ručnike i očistiti zid.

CIGLA

Prije svega, ne trljajte ga, tako ćete ga samo proširiti. Umjesto toga zamrznite vosak ledom, a zatim ga uklonite starim nožem za maslac ili sličnim alatom. Nakon što skinete vosak, operite ciglu toplom vodom.

TEPIH

Stavite papirnatu vrećicu preko voska te pođite s peglom, koje ste prethodno zagrijali na najnižoj temperaturi preko papirnate vrećice na vosku. Nakon više ponavljanja, vosak će biti apsorbiran papirom.

TKANINA

Prvo, stavite tkaninu u zamrzivač oko trideset minuta. Zatim izvadite tkaninu i sastružite hladan vosak. Na kraju, koristite peglu i papirnatu vrećicu kako biste u potpunosti uklonili mrlju voska s tkanine.  Ako vosak ostavlja posebno primjetnu mrlju, možete ga tretirati i sredstvom za uklanjanje mrlja ako markica na tkanini dozvoljava.

KOSA

Ako je vosak na vrhovima kose, stavite vrhove u vruću vodu kako bi se rastopio.

Ako je bliži korijenu, ili na kratkoj kosi, umasirajte maslinovo ulje u kosu kako bi se odlijepio.

UMIVAONIK I KADA

Koristite kreditnu karticu ili drugu plastičnu strugalica za uklanjanje voska. Ako je potrebno, upotrijebite kipuću vodu kako bi se vosak otpustio.

MALI PREDMETI

Najlakši način uklanjanje voska s malih predmeta, poput kao svijećnjak, je da ih stavi u zamrzivač. Nakon što je predmet hladna, izvadite ga iz zamrzivača i ostružite hladni vosak.

TV I ZASLON RAČUNALA

Najbolje je da koristite ledene kocke kako biste ga očvrsnuo i pokušajte ga skinuti u jednom komadu, ili razmislite o održavanju svijeće daleko od elektronike.

 

(Novi.ba/Jutarnji.hr)

Ne propustite