TRIK KOJI ĆE VAS SPASITI: Evo kako da spriječite smrzavanje dizelskog goriva!

Kiosk
TRIK KOJI ĆE VAS SPASITI: Evo kako da spriječite smrzavanje dizelskog goriva!
.

Brojni vlasnici automobila sa dizel motorom su već iskusili problem sa “smrzavanjem” goriva, kada nisu mogli pokrenuti svoje automobile. Razni automobilski forumi su prepuni upita i pitanja ‘šta kad se nafta zaledi’?

Prvo, da razjasnimo razliku, zašto smrzavaju baš automobili s dizelskim gorivom?

Benzin za razliku od dizelsko goriva karakterizira ‘smrzavanje’, zašto po navodnicima? Zato je se ne radi o doslovnom pretvaranju iz tekućeg u potpuno kruto stanje. Događa se kristalizacija pojedinih njegovih komponenti pri niskim temperaturama, odnosno najčešće parafina koji se već na rasponu od -5 °C do -10 °C skrućuje u gorivu te ono postaje zamagljeno odnosno gusto.

Kod većine automobila, gorivo u ovoj fazi još uvijek ne stvara problem s radom ili paljenjem motora. Međutim, sa daljnjim snižavanjem temperature povećava se veličina kristala parafina koji mogu zaštopaju filter koji tada postaje nepropusan za gorivo. Što dovodi od nemogućnost paljenja motora.

No, ako se na vrijeme ne reagira tu nastaju veći problemi. Kad se gorivo od -15 °C nalazi u rezervovaru goriva automobila koji stoji na vanjskoj temperaturi od na primjer, -20 °C. Vrlo je vjerojatno kako automobil u tom slučaju neće upaliti pogotovo ako je gorivo ‘loše’. 

Novi automobil pogonjeni dizelskim motorima, pogotovo terenci i luksuzne limuzine imaju tvornički ugrađene grijane filtere goriva. Neki proizvođači poput Volva, zbog uvjeta na svojim tržištima ugrađuju takva pomagala već jako dugo.

Naši distributeri (OMW, INA, Tifon) prodaju gorivo koje udovoljava propise iz Uredbe o kakvoći tekućih naftnih goriva te propise navedene u europskoj normi EN 590:2004+AC:2005, dakle s točkom filtrabilnosti od maksimalno -15 °C. Tifon d.o.o. čak tvrdi da od 1.11. pa do 15.3. na svojim crpkama prodaje gorivo kojemu se točka filtrabilnosti kreće između -23 °C i -28 °C.

Zašto se onda događa smrzavanje pri višim temperaturama od navedenih? Ove brojke, temperature i testiranja postignuta su u laboratorijskim uvjetima, pa se u stvarnosti problemi mogu pojaviti i kod viših odnosno nižih temperatura od navedenih. Prljav filter goriva, neredovito održavanje, konstantna vožnja s praznim rezervoarom, uvelike utječe na tačku ‘filtrabilnosti’.

Kako bi se što bolje zaštitili od ‘smrzavanja’ dizel goriva, pridržavajte se sljedećih uputa koje nam donose mehaničari iz Honda servisa:

  • Na servisu prije zime pregledajte sustav dovoda goriva i obavezno ispustite vodu iz filtera goriva.
  • Kod točenja goriva na benzinskoj postaji raspitajte se koja kategorija goriva je dostupna.
  • U sezonu hladnijeg perioda ( -10°C , -15 °C) ne ulaziti s gorivom u rezervoaru iz prethodno toplijeg perioda( 0°C, -10°C).
  • Po potrebi dodajte aditive za snižavanje točke filtrabilnosti, ali samo u preporučenim količinama.
  • Ako je moguće držite vozilo preko noći u zatvorenom prostoru.
  • Ne miješajte dizelsko gorivo s benzinskim kako biste spriječili smrzavanje.
  • Ako putujete u zemlje s hladnijim klimatskim uvjetima natočite gorivo na lokalnoj crpki što prije.

Šta učiniti ako se ipak dogodi “smrzavanje” goriva?

Ako u vašem spremniku goriva imate eurodizel točke filtrabilnosti -15 °C a vozilo stoji vani na temperaturi od -20 °C doći će do kristalizacije parafina u gorivu odnosno do “smrzavanja”.

Klasičan simptom je nemogućnost paljenja motora. U tom slučaju treba učiniti sljedeće::

  • Nemojte pokušavati uzastopno paliti motor jer je filter već ispunjen kristalima parafina i gorivo ne može doći do motora bez obzira na uzastopno “verglanje”.
  • Utoplite automobil na bilo koji način, oteglite ga u garažu ili slično. Kasnije ga probajte ponovno upaliti.
  • Troškovi koji mogu uslijediti kao posljedica ovog problema su zamjena filtera goriva, ispumpavanje i dolijevanje novog goriva te u najgorem slučaju zamjena visokotlačne pumpe. Treba napomenuti da oštećenja izazvana “smrzavanjem” dizel goriva nisu pokrivena garancijom.

 

(dnevno.hr) 

Ne propustite