Zimi puštate auto da radi u leru kako bi se zagrijao? Niste ni svjesni kakvu GREŠKU pravite!

Praktična žena
Zimi puštate auto da radi u leru kako bi se zagrijao? Niste ni svjesni kakvu GREŠKU pravite!
.

Poznato je kako većina automobila teško podnosi zimske uslove vožnje, a to dodatno otežavaju neki naši pogrešni postupci.

Naime, većina kada su temperature niske, prvo pusti da auto malo radi u mjestu kako bi se zagrijao. Međutim, čini se da taj postupak autu više šteti nego koristi, prenosi “Business Insider“…

Jedan autotrkač objasnio je kako držanje motora u praznom hodu po velikoj hladnoći, osim što uzalud troši gorivo, oduzima ulje nekim dijelovima motora kojima je ono ključno, naročito cilindrima i klipovima. Pod normalnim uslovima, motor radi na mješavinu zraka i para goriva. Kada ta mješavina uđe u cilindar, klip je komprimira pri čemu – vrlo pojednostavljeno – dolazi do izgaranja koje onda pokreće motor.

Međutim, kada je vani hladno, gorivo će puno teže isparavati. Automobil će to kompenzovati dodajući više goriva u onu mješavinu zraka i para goriva i tada počinju problemi.

Suprotno popularnom vjerovanju, puštanje auta da po hladnoći radi u leru dok se ne zagrije ne produžuje život motora. Naprotiv, skraćuje ga.

Srećom, ovo se događa samo kad je gorivo jako hladno. Ali, čim se zagrije na temperaturu od oko 4 stepena Celzijusa, auto počinje trošiti normalne količine goriva. Mogli biste zbog toga pomisliti da će puštanje auta da radi u leru riješiti ovaj problem. Ali nemojte brkati topao zrak iz ventilacije s toplim motorom. Rad u leru zapravo je uzrok svih problema.

Najbrži način da brzo ugrijete motor je da odmah započnete vožnju.

Možda ste nekad čuli i da ulje u servo volanu može biti prehladno, i te tvrdnje su odbačene.

Ne propustite