BUDITE OPREZNI: Ovih 6 otrova konzumiramo svaki dan a da toga nismo ni svjesni!

Zanimljivosti
BUDITE OPREZNI: Ovih 6 otrova konzumiramo svaki dan a da toga nismo ni svjesni!
.

Za mnoge od njih vjerovatno niste nikada čuli, a svakodnevno nanose štetu vašem organizmu!

Bisfenol A

To je glavni sastojak plastičnih boca i koristi se za premazivanje unutrašnjosti konzervi. Potiče rani ulazak u pubertet i može prouzrokovati probleme sa neplodnošću i srčana oboljenja.

Izbjegavajte konzerviranu hranu. Ako koristite plastične boce birajte one sa oznakom BPA slobodno.

Phthatlate

Pronađen je u plastičnim kesama, u kozmetici i u nekim gelovima. Uzrokuje promjene hormona u tijelu, a posebno uznemirava izlučivanje testosterona. Izbjegavajte proizvode sa umjetnim mirisima i hranu koja se teško stavlja u staklo i keramičke posude.

Perklorati

Perklorati su najčešće prisutni u jajima, mlijeku, voću i povrću. Pogađa funkciju štitnjaće i komplicira korištenje joda. Fokusirajte se da konzumirate hranu bogatu jodom kao što je morska hrana.

Pb

Najveći zagađivać koji se može pronaći čak i u vodi. Može prouzrokovati povećanje hormona stresa, probleme sa motornim funkcijama i cirkulacijom. Probajte jesti organsku hranu i pijte filtriranu vodu.

Merkur (element)

Merkur je proizvod teške industrije koji se može pronaći u ribi i morskoj hrani. Oštećuje ćelije pankreasa koje regulišu nivo šećera u krvi. Ne izbjegavajte ribu i morsku hranu, ali birajte manju ribu zato što kad je riba manja, povećava sposobnost apsorbcije ovog metala.

Perfluorirane hemikalije

Pronađene u pizzi i kokicama napravljenim u mikrovalnoj. Ove hemikaljie pogađaju funkciju štitnjaće pa tako i sve ostale hormone u tijelu. Nekoliko studija je otkrilo da može dovesti do neplodnosti kod oba spola.

Ne propustite