Palestinske grupe u Kairu počele razgovore o pomirenju

Svijet
Palestinske grupe u Kairu počele razgovore o pomirenju
.

Vodeće palestinske političke frakcije u utorak su počele razgovore u Kairu u cilju nastavka napora na pomirenju, uključujući formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Ujedinjene nacije saopćile su kako se "ne smije dopustiti da propadnu" napori na pomirenju ili bi mogao izbiti novi krug nasilja s Izraelom.

Predstavnici 13 političkih stranaka nalaze se na sastancima u egipatskoj prijestonici za koje se očekuje da će potrajati tri dana, tvrde učesnici. 

Jameel Mezher, viosoki zvaničnik Narodnog fronta za opslobođenje Palestine koji prisustvuje razgovorima iza zatvorenih vrata, potvrdio je za AFP da su sastanci počeli, ne pružajući druge detalje.

Dvije najveće stranke - Fatah i Hamas - potpisale su sporazum o pomnirenju 12. oktobra uz egipatsko posredovanje, na osnovu koga bi Hamas trebao predati vlast u pojasu Gaze do 1. decembra.

Očekuje se da u okviru sporazuma obje grupe i ostale manje stranke raspravljaju o nekoliko pitanja u Kairu, među kojima su formiranje vlade nacionalnog jedinstva i održavanje izbora.

Nije bilo palestinskih parlamentarnih izbora otkako je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom u 2007. od Fataha, koji dominira palestinskim vlastima na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom.

Palestinci i međunarodne sile nadaju se da bi provedba sporazuma o nacionalnom jedinstvu mogla ublažiti patnje dva miliona stanovnika Gaze, koji pate od teškog siromaštva i nezaposlenosti. 

Izrael održava decenijama dugu pogubnu blokadu Gaze, dok je Egipat uglavnom zatvorio granice s tom enklavom u posljednjim godinama.

Podijele između palestinskih frakcija također se navode kao jedna od najvećih prepreka konstruktivnim mirovnim pregovorima s Izraelcima.

Raniji pokušaji palestinskog pomirenja su propali.

Ne propustite