Čampara: SBB i opozicija nisu prihvatili provedbu presude Ustavnog suda FBiH

Aktuelno
Čampara: SBB i opozicija nisu prihvatili provedbu presude Ustavnog suda FBiH
.

Zakon o PIO-u srušio je Savez za bolju budućnost (SBB), kao naš koalicioni partner, iako penzioneri zdušno podržavaju taj zakon. Zakon, nažalost, nije prošao u hitnoj proceduri, iako je to bio zahtjev penzionera, te je sada došlo do situacije da je dovedena u pitanje stabilnosi samog penzionog fonda i sudbina 410.000 penzionera - kazao je u izjavi za Fenu federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara. 

On je, komentirajući događanja na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) napomenuo da se u slučaju Zakona o izmjenama i dopunama o matičnim knjigama, koji danas također nije usvojen, radi o provođenju presude Ustavnog suda FBiH.

- Mi smo svi dužni provoditi konačne presude ustavnih sudova, ne komentarišući ih. One su konačne, izvršne i obvezujuće - podvukao je ministar Federalnog MUP-a.  

Dodao je da su i u ovom slučaju članovi SBB-a bili suzdržani ili protiv, ali da ne želi govoriti o opoziciji.

- Opozicija ima pravo da se ponaša onako kako hoće, nije član vladajuće strukture, ali vladajuća struktura je, prije svega, prva pozvana, kao vlada i kao parlament, da provodi odluke Ustavnog suda FBiH - kazao je Čampara.

Na sutrašnjoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, između ostalog, naći će se i Izvještaj o radu MUP-a FBiH i Federalne uprave policije, a očekivanja ministra Čampare su, kako je rekao, nakon današnjih događaja, a posebno nakon obaranja Zakona o matičnim knjigama, da će opet politikanstvo i sitniji stranački interesi određivati sve.

- Ubijeđen sam da sutra neće proći nijedna tačka niti će biti usvojena. Mada, na kraju krajeva, to je manje bitno, sve je to već prošlo i usvojeno na Domu naroda. Međutim, stvar je u tome da će se, i pored najboljih rezultata postignutih u Federalnoj upravi policije u zadnje tri godine, politikantstvo opet uvući i oboriti te izvještaje - zaključio je Čampara.

Ne propustite