Televizije širom svijeta danas obilježavaju Svjetski dan televizije (VIDEO)

Aktuelno
Televizije širom svijeta danas obilježavaju Svjetski dan televizije (VIDEO)
.

Javne i komercijalne televizije širom svijeta danas obilježavaju Svjetski dan televizije. Program na televiziji se godinama razvijao, pa je danas gotovo nemoguće ne pronaći nešto što svakoga zanima. 

Televizija ima važnu poziciju u društvenim procesima. Utiče na proces odlučivanja i formiranje javnog mnijenja.

Bez obzira i na novije medije, njen uticaj na društvo uvijek će biti veliki, ističe profesor na odsjeku Žurnalistika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Mirza Mahmutović.

- Ako je suditi prema razvijenim zemljama, SAD-u, u posljednje dvije godine prvi put imamo taj blagi pad gledanosti. To ne znači da se gubi televizijska publika, nego da se ona raširila na niz drugih platformi koje nude digitalne sadržaje - pojasnio je.

Smatra da to samo ukazuje da se ulazi u fazu transformacije, ali da televizija i dalje ima važan uticaj, posebno kada su krizni periodi i situacije te da funkciju urednika tehnologija ne može nadomjestiti. 

Ibrahim Kozlić je novinar više od dvadeset godina. Ističe da je odgovornost novinara danas veća nego ranije.

- U velikom broju medija koje postoje, potrebno je izgraditi takvu vrstu povjerenje prema gledaocima ili slušaocima, da vjeruju da čvrsto stojite iza informacije koju ste dali - naglasio je Kozlić.

Generalna skupština UN-a je 17. decembra 1996. godine, na 88. plenarnoj sjednici, proglasila 21. novembar Svjetskim danom televizije.

 

(Fena)

Ne propustite