ČINI ČUDA: Soda bikarbona može da preporodi kožu i kosu, ali ovaj trik je zlata vrijedan

Praktična žena
ČINI ČUDA: Soda bikarbona može da preporodi kožu i kosu, ali ovaj trik je zlata vrijedan
.

Sodu bikarbonu svi imamo u kući, a ona može učiniti čuda sa kožom i kosom. 

Sodu možete koristiti na različite načine.  

Stariji ljudi sa niskim nivoom bikarbonata, to je sastojak  koji se nalazi u sodi bikarboni, kod njih 24 posto postoji veći rizik od  prerane smrti, otkrili su naučnici u  istraživanju na Univerzitetu Utaha.

Naučnici su zaključili da promjene pH, ugljen dioksid i bikarbonati povezani sa životnim vijekom posebno starijih osoba, a prema nekim podatcima 2.287 učesnika istraživanja sa kojim su započeli istraživanje još 1997.godine.

Soda bikarbona odgovorna je za transport kiseonika:to jeste ona  širi krvne sudove i lakše otpušta kiseonik u tkiva, na taj način  povećava PH vrednost u organizmu.

Povišene PH vrijednosti sprečava kristalizaciju mokraćnih kanala.

Ta mokraćna kiselina prouzrokuje dijabetes, giht, kamen u bubregu srčane bolesti, srčane udare. Pored toga stvara otrovni spoj alkosan, a on stvara gljivice, a to znači dijabetes i konačno rak.

Pretjerano kiseli pH uzrokuje propadanje ćelija,što vodi do raka,ali i do ardiovaskularne bolesti, dijabetes, osteoporoza i žgaravica.

Nivou bikarbonata u organizmu možete povećati ishranom koja je obogaćenom voćem i povrćem ili farmaceutskom sodom. Oralnim uzimanjem soda bikarbona dovodi do toga da se izvlači se uran iz bubrega te se koristi za spriječavanje oštećenja bubrega, ali  kod osoba koje idu na zračenja, sprječava infekciju bešike, groznicu te pomaže pri aktivnosti pankreasa ,gihta, artritisa, bikarbona je odgovorna za proizvodnju inzulina. U koliko želite da konzumirate sodu za oralnu uporabu koristite samo farmaceutsku sodu jer ne sadrži aluminijum.

Piling

Ukoliko pomiješate sodu bikarbonu s vodom, dobit ćete smjesu odličnu pastu za piling lica. Ona će ukloniti sve mrtve stanice s licaa koža će izgledati sjajno i mekano.

Očistite četke

Soda bikarbona može poslužiti i za čišćenje vaše četke, u vodu dodajte sode bikarbone potopite četku zatim dobro isperite. 

Omekšava zanoktice

Jeste li znali da soda bikarbona omekšava zanoktice?Napravite pastu od sode i vode nanesite na kožicu i nokte četkicom od laka za nokte.Zatim nježno trljajute i riješit ćete problem s zanoktice.

Njega stopala

Vruća voda i soda bikarbona će učiniti čuda umornim stopalima, te će vas potpuno relaksirati. Odlično je za pedikuru kod kuće.

Kupka od sode bikarone je je odlična za vaša stopalima.Pored tog što će ih očistiti ova kupka će ih i omekšati mnogo bolje se osjećati.

Sve što trebate jeste da u lavor naspete mlaku vodu i u nju dodate 2 kašike sode bikarbone.Nakon toga će te potopiti stopala 10-15 minuta, a potom ih dobro osušite.

Na taj način će vaša stopala biti ljepša, njegovanija,te neće imati neugodan miris, u tu kupku možete dodati 2 kapi nekog eteričnog ulja.

Neželjene bradavice

Stručnjaci tvrde da će soda bikarbona u smjesi s limunovim sokom,može da ukloni neželjene bradavice. Sve što treba da uradite jeste da nanesite na bradavicu koju želite ukloniti, zatim ostavite da se osuši i saperete.

Njega kose

Možda niste znali ali soda bikarbona , će vam pomoći da vam kosa bude zdrava i sjajna.

Ona uklanja nečistoće i čisti kosu bolje od od mnogih proizvoda na tržištu, te se koristi i za upijanje masnoća, služi ako zamjena šamponu za suho pranje.

Evo kako će vaša kosa biti čista:

Dodajte 1 kašiku sode bikarbone u svoj šampon,nakon toga šamponirajte kosu dva puta, te dobro isperite.

To činite jednom mjesečno, da bi uklonili sve nečistoće i ostatke proizvoda s kose.

U koliko želite koristiti  sodu bikarbonu kao  “šampon za suho pranje”, primjenite 2 kašikice sode na suhu kosu, a zatim četkom  ravnomjerno rasporedite.

Važna napomena: soda bikarbona visoko alkalni proizvod, te može izazvati pucanje kose,stoga najbolje je poslije tretmana primjeniti malo jabučnog sirćeta.

Čisi mrlje

Soda bikarbona se, kako smo već rekli koristi u razne svrhe.Čisti i najtvrdokornije mrlje sa odjeće ili predmeta, te neće biti potrebno da se koristite štetnim hemikalijama.

Prirodni dezodorans

Soda bikarbona je također odlična zamjena za štetne dezodoranse.Možda niste svijesni,ali sadrže teške metale i uzrok su raka dojke.

Bolje napravite svoje stik, uzmite malo sode bikarbone, razblažite sa vodom i nanesite ispod pazuha. Ova pasta eliminisat će vaše neugodne mirise i neće dovesti do štetnih posljedica po vaše zdravlje.

Ne propustite