Da li znate zašto čep od hemijske olovke ima rupice na dnu? Odgovor će vas iznenaditi

E buraz
Da li znate zašto čep od hemijske olovke ima rupice na dnu? Odgovor će vas iznenaditi
.

Iako su pera i penkala daleko romantičnija od standardne hemijske, praktičnost je dobila bitku i malo je ljudi koji pri sebi nemaju bar jednu-dve hemijske, za svaki slučaj.

Ipak, da li ste primjetili da mnoge hemijske olovke na dnu kapice, odnosno čepa, imaju rupe? Da li ste se ikada pitali šta će im to? 

Odgovor je prost. 

olovka

Kompanija BIC (vodeća kompanija u proizvodnji robe široke potrošnje – olovaka, upaljača, brijača i dasaka za jedrenje) još 1991. godine došla je do ovog idealnog dizajnerskog rešenja.

Vratimo se malo u prošlost i sjetimo se polaganja ispita – što maturskih, što fakultetskih… Setimo se kontrolnih i pismenih zadataka, kada smo se mučili sa integralima i tautologijama. Niste li i vi u tim trenucima grickali poklopac od olovke? Setite se i koliko često sasvim mala djeca guraju koješta u usta jer je to njihov način “upoznavanja” sa stvarima.

Znate li koliko i djece i odraslih godišnje proguta poklopac od olovke?

Čelnici kompanije BIC mislili su na to pa su čuvenom modelu olovaka Cristal Pen napravili čep sa rupicama na dnu. Niko na to nije obraćao pažnju, sve dok statistika i istraživanja nisu pokazala da se godišnje spasi više od 100 dečjih i nešto manje života odraslih osoba.

Naime, ukoliko progutate čep, on se vrlo brzo može naći u traheji i tako vam blokirati disajne puteve. Rupice na dnu omogućavaju dotok neophodne doze kiseonika kako biste preživjeli dok ne dođe pomoć.

Ova odluka kompanije BIC podržana je od strane skoro svih vodećih brendova olovaka, a britanski institut za standardizaciju dodao je ovu ispravku u svoje preporuke o proizvodnji i upotrijebi olovaka. 

olovka-rupice

Uzgred, da li ste primjetili i da štapići lizalica imaju rupicu na kraju? Isti odgovor odnosi se i na njih.

(Novi.ba/svetzanimljivosti.com) 

Ne propustite