SDA: Poziv strankama da se okrenu djelovanju u interesu bh. građana

Aktuelno
SDA: Poziv strankama da se okrenu djelovanju u interesu bh. građana
.

Tokom rasprave o aktuelnoj političkoj situaciji na redovnoj sjednici Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu usvojen je zaključak u kojem je istaknuto da ova stranka priprema apelaciju Ustavnom sudu u vezi sa zapošljavanjem Bošnjaka u javnim institucijama Republike Srpske.

Kako je kazao novinarima predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac, u javnim institucijama RS-a zaposleno je svega jedan posto Bošnjaka, a sve dok se ne provede Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, etnička zastupljenost mora se poštovati prema popisu stanovništva iz 1991. godine, a čak i ako se u obzir uzme posljednji popis 14 posto manje je zaposlenih.

Genjac je naveo da je 20 članova odbora učestvovalo u raspravi o aktuelnim političkim pitanjima, ali zaključeno je da se u potpunosti podržavaju stavovi i aktivnosti predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, federalnog premijera Fadila Novalića te potpredsjednice Federacije Melike Mahmutbegović i potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića.

Pozvali su sve političke stranke, koje čine vlast na svim nivoima, da se umjesto opstrukcija i političkih manipulacija okrenu konstruktivnom djelovanju u interesu građana Bosne i Hercegovine, a Genjac dodaje da bilo koja stranka, pa i Savez za bolju budućnost (SBB) može izaći iz parlamentarne većine, ali to podrazumijeva napuštanje svih pozicija koje su im pripale.

- Predstavnici SDA u tijelima vlasti će se posvetiti osiguranju funkcioniranja sistema PIO, osiguranju stabilnosti boračko-invalidske i socijalne zaštite, euroatlantskom integriranju BiH te općem napretku države - poručio je Genjac.

Glavni odbor SDA odlučno je odbacio i osudio, kako je navedeno, orkestrirani napad i hajku na Izetbegovića koju, sa izmišljenim povodom, provodi dio političara i medija iz Srbije i Republike Srpske, te dodaju da su opredijeljeni za stabilnost u regionu, ali to mora biti zasnovano na principima međusobnog uvažavanja i postupanja.

Podsjetili su i političke predstavnike Srbije da ta zemlja nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego je zbog svoje uloge u agresiji na BiH pozvana da potpiše Mirovni sporazum i to je učinila u sastavu tadašnje Jugoslavije.

- Tim potpisom Srbija se obavezala na prekid aktivnosti protiv suverene BiH i poštivanje njenog suvereniteta. Srbija time nije dobila nikakvo pravo da se miješa u unutrašnja pitanja BiH - precizirano je Genjac.

Glavni odbor podržao je nezavisnost pravosuđa, smatrajući to važnim za funkcioniranje pravne države u cjelini, ističući da politički pritisci na pravosuđe moraju prestati.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona koje je SDA pripremila i koje bi se uskoro trebale naći u proceduri državnog parlamenta, ponovio je da one poštuju odredbe Ustava FBiH, Konvenciju o ljudskim pravima i akte o građanskim i političkim pravima.

Također, naglasio je da Glavni odbor podžava amandaman na Ustav Federacije koji je SDA priremila, jer smatraju da je to jedini način da se popuni Klub Srba u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Ponovili su da očekuju poštovanje međunarodnih pravnih akata kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta jer je za SDA neprihvatljivo da se on gradi na uštrb teritorijalnog integriteta BiH ili dovođenjem u pitanje pristupa slobodnom moru.

Pozdravljena je prvostepena odluka suda kada je u pitaju pravo bošnjačke djece iz Konjević-Polja na nacionalnu grupu predmeta, ističući da je to ohrabrujući početak ispravke grube nepravde u sistemu obrazovanja djece Bošnjaka u Republici Srpskoj.

Sjednica će biti nastavljena, a na njoj će biti razmatrane žalbe koje su, povodom uvođenja povjereništava u općinske organizacije Kalesija, Gračanica i Tuzla, izrazili subjekti iz tih općinskih organizacija, prenosi Fena.

Ne propustite